Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 64 и 116 цивилни са загинали при американски военновъздушни операции откакто Обама е презинет

При американски военновъздушни операции в изминалите седем години са загинали между 64 и 116 цивилни. Това сочат официалните данни на Белия Дом за извършени въздушни нападения в региони,  с които Съединените Щати не са в активни военни действия.

Според дългоочаквания доклад за по принцип неразгласявани операции на разузнаването, безпилотни самолети и американската армия от встъпването на Барак Обама в длъжност през 2009-та до края на миналата година са били извършени около 500 въздушни нападения извън Афганистан, Ирак или Сирия. При действията насочени срещу терористи са загинали близо 2, 600 военни и до 116 цивилни. Данните се различават значително тези на неправителствени организации, които споменават няколко стотин цивилни жертви. Официално лице от администрацията на президента посочи, че разминаването в данните може да се дължи на липсата на категорична информация за броя на загиналите.

От Белия Дом съобщиха още, че президентът Обама е подписал указ, с който задължава годишно оповестяване на загиналите при въздушни нападения като към официалните данни да се включат и такива от „достоверни“ неправителствени организации. В указа се начертават и начини за избягване на цивилните жертви.

По–рано време на редовния брифинг Джош Ърнест говорителят на президента  отбеляза, че стъпката е предприета, защото антитерористичната стратегия е по-ефективна, когато има прозрачност.

Организации за защита правата на човека от дълго време критикуваха американското правителство за това, че прикрива на информация за загиналите при въздушни операции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!