Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроб на тракийска принцеса от времето на Александър Македонски е открит край с. Бенковски

Снимка: Катя Чорова

Богато погребение на тракийска принцеса от времето на Александър Македонски откриха археолози край кирковското село Бенковски. В гроба са открити над 60 бижута от бронз и сребро. Експедицията е финансирана от бизнесмен от Златоград. Разкопките започват, след като в района е намерен каменен олтар, част от голям тракийски храм. О

Богатото женско погребение е открито в южната част на каменния храм. За това, че гробът е на принцеса свидетелстват многото нейни бижута - пръстени, диадеми, огърлици, разказва археологът Любен Лещаков.

Гробът е ограден от скални късове. Самата гробна яма е изсечена в скалата и вътре разкрихме женско погребение с много богат инвентар от почти 60 предмета, 2/3 от които са сребърни

Интересното в находката е, че тялото на жената е било разчленено след смъртта й. Това е едно от орфическите вярвания на траките, а ритуалът се е прилагал само при благородници. Професор Николай Овчаров, консултант на проучванията, сподели:

Знаем, че в Офическия обряд Орфей е разчленен след смъртта и неговите долни части от тялото са хвърлени в реките.

Очакванията на Овчаров и останалите специалисти са, че в хода на разкопките, ще бъдат открити находки от по-ранен етап.

Все още нямаме светилище от късно-бронзовата епоха, но аз съм убеден, особено на базата на тия скални изсичания, че в един определен момент, ние ще имаме и един по-ранен период - т.е. ще отидеме към Златния век на траките от времето на Омир, Илиадата и Одисеята. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!