Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП одобри създаването на Агенция за гранична и брегова охрана

Снимка: europarl.europa.eu

Eвропарламентът в Страсбург одобри с голямо мнозинство създаването на единна Агенция за охрана на външните сухопътни и морски граници на Европейския съюз. Намесата на европейски гранични екипи обаче няма да е задължителна за държавите дори при масов приток на мигранти. 

Регламентът за създаването на новата структура подкрепиха 483 евродепутати срещу 181 против и 48 въздържали се. Екипите на Агенцията ще могат да залавят нелегални мигранти и да ги регистрират в т.нар. „горещи точки“ по външната граница, когато някъде има масов приток на хора, както се случи в Гърция. Те ще организират и групово депортиране на онези мигранти, за които е доказано, че не са бежанци.

Държавите с външни граници като България задължително ще изпълняват препоръките на Агенцията за подобряване мерките за контрол. Брюксел обаче няма да може еднолично да праща граничари в дадена страна-членка, както се предлагаше първоначално.

Включихме гаранции, че тази помощ няма да нарушава суверенитета на съответната държава, каза по време на дебата латвийският докладчик от ЕНП Артис Пабрикс. Но ако откаже съдействие от Агенцията, останалите страни могат да решат временно да въведат контрол по вътрешните си граници от съображения за сигурност.

Досега държавите в Шенген имаха право на граничен вътрешен контрол по изключение само за няколко месеца с разрешението на Еврокомисията.

Предстои окончателно одобрение на Агенцията от националните правителства, но то се очаква да е лесно, защото текстът бе предварително договорен с водещите формации от Европейския парламент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!