Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учението "Бриз 2016" в Черно море е със Силите за отговор на НАТО

| обновено на 08.07.16 в 12:30
Снимка: navy.mod.bg

Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2016" започва днес в Черно море. 

В мащабното учение се включват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери, два самолета и два хеликоптера. Ще участват над 1700 души от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и Испания, както и Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от Силите за отговор на Алианса.

"Бриз 2016" е насочено към усъвършенстването на подготовката на личния състав от военноморските сили на страната по провеждането на морска операция в коалиционен формат. Цели се и подобряването на координацията за реакция при кризи и защита на населението. Ще бъде извършено и сертифициране на българската фрегата "Верни" според методиката за оценка на НАТО, което се извършва периодично, съобщи подполковник Димитър Китев, главен експерт "Връзки с обществеността" на Военноморските сили:

Ликвидиране на последици от терористичен акт, борба с пожар на борда на кораб, операция по спасяване на голям брой бедстващи хора, ограничаване на петролен разрив, атака по подводници, артилерийска стрелба от вертолет по морска цел, това досега не сме го правили.

В рамките на "Бриз 2016" ще бъде разигран сценарий, при който след криза на въображаем остров, ООН дава мандат за извършването на операция по море. Учението е под ръководството на командира на военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев и ще продължи до 17 юли. Част от военните кораби, базирани на пристанище Бургас ще бъдат отворени за посещение в неделя от 13 до 18 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!