Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Захарова: Москва няма да остави без отговор надпреварата за въоръжение край границите ѝ

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще следи внимателно започващата във Варшава днес среща на високо равнище на страните-членки на Алианса. Според Мария Захарова, официалният представител на руското външно министерство, страната ѝ с нищо не заплашва наложения ред в Европа.

Русия е обезпокоена от действията на НАТО край границите ѝ, коментира Захарова, според която няма основание да се смята, че от страната ѝ идва някаква реална заплаха към държавите от Алианса.

Говорителят на руското външно министерство добави, че се извършва модернизация на руската армия, както и че се водят учения, но уточни, че всичко това става на територията на руската страна и то без да разполага сили извън границите си. Москва няма да остави без отговор разгръщането на надпреварата за въоръжение край границите ѝ, посочи още тя. 

Има ли конкретен пример? Какво стои зад тези думи? Швеция говори, че Русия я заплашва; Великобритания казва, че сме заплаха за нея и генералният секретар  на НАТО говори в този план. Къде е конкретният пример за това, попита Мария Захарова в отговор на въпрос на БНР по време на брифинг, провел се в Артек, за това дали Русия подрива мира и сигурността в Европа. 

Според Захарова, ако изборът на Алианса е в посока на засилване на напрежението и надпреварата, както и агресивната реторика, то не трябва да има съмнение, че Русия ще остави това без отговор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!