Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам да убивам бели полицаи, заявил единият от заподозрените за атаката в Далас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима полицаи загинаха, а седем бяха ранени, след като нападатели откриха огън на мирен протест в Далас срещу убийствата на чернокожи от органите на реда. При инцидента пострадаха и двама цивилни. Задържани за стрелбата са трима души, а четвърти заподозрян е бил убит при сблъсък с полицията. Той е загинал при взрив на експлозиви, поставени от полицейски робот в сграда, където е бил обсаден. Заподозреният е отказал да се предаде, но преди да умре, е заявил, че иска да убива бели полицаи, съобщи ръководителят на полицията в Далас Дейвид Браун.

Заподозреният каза, че е бил разстроен от движението за защита на живота на чернокожите, от скорошните полицейски стрелби, и от белите хора. Заподозреният заяви, че иска да убива бели хора и особено бели полицаи, както и че в крайна сметка ще намерим самоделните взривни устройства. Той обяви, че не е свързан с никакви групировки и е извършил това сам, обясни ръководителят на полицията.

Дейвид Браун настоя за прекратяване на напрежението между силите на реда и гражданите.

Съкрушени сме. Няма думи, с които да опиша зверствата, които се случиха с града ни. Всичко, което знам, е, че това разделение между полицията и гражданите ни трябва да спре, каза той.

Кметът на Далас Майк Роулингс заяви, че полицейските сили в града са едни от най-качествените в цялата страна и не са предизвикали подобна атака.

Ние сме една най-добрите полицейски общности от голям град в рамките на цялата страна. Тази година имаме най-малкия брой стрелби, свързани с офицери, от всички големи градове в Америка. Работим усилено, за да имаме подобрение, а винаги може да бъде постигнато подобрение, но смятаме, че сме най-добрите в сравнение с останалите, заяви Майк Роулингс.

Заподозреният за атаката в Далас, който беше убит, е 25-годишният Мика Джонсън, предаде Би Би Си. Според вестник "Лос Анджелис Таймс" той не е имал полицейско досие.

Нападението в Далас беше извършено, след като по-рано тази седмица отново имаше два случая на предполагаем полицейски произвол срещу чернокожи в Съединените щати. Филандо Кастил беше застрелян в Минесота, а Алтън Стърлинг - в Луизиана, като свидетели твърдят, че двамата не са предизвикали полицаите по никакъв начин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Заподозрян за стрелбата в Далас се е застрелял

Заподозрян за стрелбата в Далас, който се укриваше в гараж в града и беше обкръжен от полицията, се е застрелял, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на местни медии. Засега официален източник не е потвърдил тази информация. По-рано беше..

публикувано на 08.07.16 в 12:30

Пети полицай загина след престрелката в Далас

Полицията в Далас съобщи, че пети полицай е загинал при престрелката след протестите срещу полицейското насилие срещу чернокожи. При стрелбата са ранени 11 служители на реда, като досега се съобщаваше за починали четирима от тях. „Изгубихме още..

публикувано на 08.07.16 в 10:40