Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада обещава да изясни позицията си относно падането на визите за българи и румънци през есента

Снимка: БГНЕС

Канада обещава да изясни позицията си относно падането на визите за българи и румънци през есента. Това става ясно от съвместно изявление на канадския министър на имиграцията Джон МакКалъм и еврокомисаря Димитрис Аврамопулос след четиристранна среща в Брюксел. 

В края на месеца в България предстои техническа мисия от канадски представители по оценка на готовността на страната за отпадане на визите, информират в писменото изявление МакКалъм и Аврамопулос. Подобна мисия вече е била проведена в Румъния.

Канадският министър по имиграцията е обещал да информира европейските партньори през ранната есен за резултатите от оценките, за сроковете за отпадане на визите, включително за необходимите елементи на съдействие от страна на Румъния и България, се казва още в изявлението, което бе публикувано след преговори с началник-кабинета на румънския премиер Йоан Драгош Тудораче, и българските зам.-министри на вътрешните и външните работи Филип Гунев и Румен Александров. Трите делегации и еврокомисарят не пожелаха да отговарят на журналистически въпроси след срещата.

В разпространена писмена позиция от външното ни министерство се казва, че прилагането на визов режим за българи е необосновано неравно третиране.

Очакваме преди планираната за октомври среща на върха ЕС–Канада нашите канадски партньори да представят ясен график за отпадане на визовите ограничения за български граждани.

На срещата ще се подпише споразумение за свободна търговия. Румънските и българските власти заплашват с вето ратификацията, ако няма пътна карта за безвизово пътуване, както това важи за останалите европейски граждани. В сряда въпросът за визовата реципрочност ще се разгледа от колежа на еврокомисарите. Не е ясно кога комисията ще реши дали като ответна мярка да предложи налагането на шенгенски визи за канадски граждани, както изисква европейският регламент.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!