Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС може да наложи финансови санкции на Испания и Португалия заради неспазване на бюджетната дисциплина

| обновено на 12.07.16 в 17:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До един месец Европейският съюз може да наложи финансови санкции на Испания и Португалия до 0,2% от БВП заради неспазване на бюджетната дисциплина. Министрите на финансите от еврозоната настояха за финансови санкции и замразяване на еврофондове в случай, че правителствата на двете държави не започнат реформи

Мадрид и Лисабон не изпълняват предписанията на ЕК за намаляване бюджетните си дефицити до 3 на сто от БВП, потвърдиха министрите. За първи път в историята на еврозоната, те поискаха до 20 дни изготвянето на конкретни финансови санкции, които могат да стигнат до 0,2 на сто от БВП.

Двете държави отново да влязат в релси, призова словашкия ротационен председател Петер Кажимир. За нас е важно запазване на доверието към цялата група.

Испания и Португалия имат 10 дни да предложат реформи преди окончателното гласуване на глобите, обясни ръководителят на еврогрупата Йерун Дейселблум:

Да се надяваме, че ще отговорят на заплаха за санкции с решения на проблема вместо със защитна реакция, която би била безполезна.

Незабавно испанският първи финансист Луис де Гиндос обяви вдигане на данъка за фирмите, за да се съберат приходи в хазната:

Реформата ще донесе около 6 милиарда евро. Заедно със спестените милиард и половина от лихви по дълга и по-строги мерки за борба с данъчните измами, значително ще се намали дефицита в бюджета.

Португалският министър Марио Сентено обяви решението за санкции за контрапродуктивно без да съобщава конкретни мерки за намаляване на разходи:

Нищо не може да се направи с бюджета за 2016, което да поправи случилото се в периода 2013-2015г.

Ако еврогрупата прецени, че има напредък, финансовите глоби могат да бъдат намалени, а замразяването на еврофондове също може да бъде избегнато защото е предвидено чак от следващата година.


Еврокомисията има 20 дни, за да предложи точния размер на глобите, както и евентуално замразяване на еврофондове. 
След това санкциите отново трябва окончателно да бъдат гласувани от министрите на финансите на ЕС. 
Новината потвърди първи на излизане от заседанието в Брюксел финансовият министър на Франция Мишел Сапен:
Констатирахме обективната реалност, че още от 2015 г. нито Португалия, нито Испания са спазили поставените им цели. Сега преминаваме на втора фаза. Текстовете са си текстове. Най-лошият сигнал за пазарите би бил, ако повече не се спазват никакви правила. Но правилата трябва да се прилагат интелигентно - аз смятам, че трябва да се вземат предвид големите усилия, положени от португалския и испанския народ последните години. Ако се налагат санкции, то те не трябва да водят до значителни финансови последици за двете страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!