Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките да получават по-високи доходи, предлагат от социалното министерство

Снимка: Десислава Андреева, Архив

Социалното министерство предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, с които ще се даде възможност на майките да получават по-високи доходи. Идеята е, когато се връщат на работа преди края на първата година от майчинството, да получават  50 процента от обезщетението за бременност и раждане, до навършване на 12 месеца на детето.

Според действащата сега нормативна уредба, ако майка се върне на работа преди изтичане на първата година от майчинството, НОИ ѝ спира обезщетението за бременност и раждане. Идеята е с промени в Кодекса за социалното осигуряване от следващата година тези майки да получават освен заплата и половината от обезщетението за майчинство, докато детето навърши 12 месеца.

Ако една жена, която получава 800 лева месечно обезщетение за бременност и се върне примерно на седмия месец, би получавала допълнително 400 лева, обясни министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Според данни на НОИ през първото тримесечие на годината средното обезщетение за майчинство е малко над 480 лева.

За София сумата е малко по-висока, около 650 лева, а то е в зависимост от това, какъв е бил осигурителният доход на майката. Това би бил един допълнителен стимул, ако разбира се има възможност майката да съвместява семейния и личния живот, коментира министър Русинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!