Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На съвета Русия-НАТО Москва иска да дискутира плановете на алианса за система ПРО в Европа

Снимка: Архив

Русия възнамерява да постави на заседанието на Съвета Русия-НАТО за обсъждане въпросите, свързани с военната активност на алианса и засилването на военното му присъствие на източния фланг, както и последствията за европейската сигурност. Москва смята да инициира и дискусия по внесения от Хелзинки „План Ниинистьо“, носещ името на филандския президент  за повишаване на авиационната безопасност в района на Балтийско море, както и да акцентира върху рисковете за стратегическата сигурност, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на системата ПРО в Европа. Това очерта като основни теми официалният представител на руското външнополитическо ведомство Мария  Захарова.
Предвижда се Москва и алианса също да обсъдят обстановката в Украйна, ситуацията в Афганистан и регионалните терористични заплахи, уточниха още от руското външно министерство.
Отношенията между Москва и Алианса се влошиха през март 2014 г. вследствие на анексирането на Крим от  Русия и конфликта в Източна Украйна. Тогава бе прекратена работата на Съвета Русия-НАТО, който се събра за първи път през април тази година.
Плановете за разширяване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа бяха критикувани многократно от Москва през последните месеци. Руските власти подчертават, че не търсят изостряне на конфронтацията с алианса, но са готови да предприемат адекватни ответни мерки срещу действията на Запада.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!