Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът НАТО – Русия заседава днес в Брюксел

| обновено на 13.07.16 в 09:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съветът НАТО – Русия ще проведе днес заседание в Брюксел. Очаква се Москва да постави за обсъждане въпросите, свързани с военната активност на Алианса и засилването на военното присъствие на източния фланг, както и последствията за европейската сигурност. Очаква се руската страна да акцентира и върху рисковете за стратегическата сигурност, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на системата ПРО в Европа.

Плановете за разширяване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа бяха критикувани многократно от Москва през последните месеци. Руските власти подчертават, че не търсят изостряне на конфронтацията с Алианса, но са готови да предприемат адекватни ответни мерки срещу действията на Запада. Русия възнамерява да постави днес на заседанието на Съвета НАТО – Русия за обсъждане въпросите, свързани с военната активност на Алианса и засилването на военното присъствие на източния фланг, както и последствията за европейската сигурност. 

Москва смята да инициира и дискусия по внесения от Хелзинки лан Ниинистьо" за повишаване на авиационната безопасност в района на Балтийско море, както и да акцентира върху рисковете за стратегическата сигурност, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на системата ПРО в Европа. Това очерта като основни теми официалният представител на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова

В същото време наблюдателят на отношенията между НАТО и Русия Виктор Кременюк коментира пред БНР в Москва, че нещата в тези отношения не изглеждат никак добре:Виктор Кременюк

Сега трябва отношенията да бъдат поне изгладени, защото има много проблеми и то предимно в сферата на пропагандата и от двете страни. Има много шум в системата на тези отношения и трябва да сте наясно, че има нанесена вреда в тези отношения. Въпреки че не изключвам, че на тази среща можем да чуем думи в посока на търсенето на възможности към регулирането на отношенията, сега те не са регулирани. Тези отношения се намират в опасно състояние. Трябва и двете страни да намерят начини през дипломацията и директните разговори нещата да бъдат обезопасени.

Дни преди днешната среща генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че консултациите с Русия трябва да бъдат съсредоточени върху намаляването на риска от конфронтация, прозрачност и предвидимост:

Съветът НАТО – Русия има важна роля като форум за диалог и обмен на информация, за намаляване на напрежението и повишаване на предвидимостта. 

Още по темата за отношенията между НАТО и Русия чуйте в репортажа на Николай Кръстев от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!