Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама призова за обединение след трагедията в Далас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама призова за обединение след трагедията в Далас, щата Тексас, при която миналата седмица по време на мирна демонстрация бяха убити петима полицаи. В Далас към Обама се присъедини и бившият президент Джордж Буш-младши. Не сцената се качи и шефът на полицията на Далас Дейвид Браун, който бе посрещнат с бурни аплодисменти. Кметът на града Майкъл Роулингс го определи като представител на полицията в цялата страна.

Това беше поредната мемориална церемония, на която Обама се изказва след трагедия с масова престрелка. Той почете паметта на петте офицери, като посочи, че смъртта им би трябвало да напомни на американците за най-високите идеали на страната. За пример той даде факта как бял кмет и чернокож шеф на полицията работят съвместно за изцеляването на града.

Посещението на Обама на съвземащия се от нелепата трагедия Далас е на фона на все по-видимото на места недоверие между граждани и полиция. Президентът говори както за неблагодарната работа на полицаите в страната, така и за легитимното недоволство на чернокожите, следствие години на дискриминация, в това число и от ръцете на органите на реда.

Държавният глава каза, че при създалата се обстановка е трудно да се повярва, че нещата няма да се влошат, но после вдъхна надежда с думите:

Ние трябва да отхвърлим подобно отчаяние. Аз съм тук, за да декларирам твърдо, че ние не сме толкова разделени, колкото изглежда. Знам това, защото познавам Америка. Знам колко път сме извървели въпреки обстоятелства, при които шансовете за успех са били невъзможни.

На мемориалната служба и предшественикът на Барак Обама, Джордж Буш-младши (бивш губернатор на Тексас), призова американците да помнят общите си ценности във времена, в които има усещане, че силите, които разделят, са с превес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!