Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата постоянно действаща изнесена приемна на националния омбудсман ще бъде в Монтана

Снимка: БГНЕС

Първата постоянно действаща изнесена приемна на националния омбудсман ще бъде в Монтана, обяви общественият защитник Мая Манолова.

Още днес ще бъде обявен конкурс за назначаване на представител на омбудсмана за Северозападна България. Хората в региона се чувстват изоставени и са загубили вярата си, че някоя институция ще им се притече на помощ, обоснова решението си Мая Манолова. В Монтана тя е проверила на място как се събира екотакса при първоначална регистрация на автомобили. Официалното обяснение е, че парите са за бъдещо рециклиране на превозните средства, но според омбудсмана:

Държавата, сиреч Законът за управление на отпадъците и наредбата на екологичното министерство, принуждава 230 хиляди български граждани да спонсорират с по 260 лева средно няколко фирми да извършват дейност, която сама по себе си носи печалба.

Над 100 жалби са изпратени до националния омбудсман от началото на годината досега. Само днес към тях са прибавени още 130.

Преобладават оплакванията от действията на банки, фирми за бързи кредити, частни съдебни изпълнители и за невъзстановени земеделски земи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!