Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Тереза Мей назначи нови министри

| обновено на 14.07.16 в 17:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей назначи нови министри на правосъдието и образованието. Лиз Тръс, която досега беше министър на околната среда, ще поеме правосъдното министерство. Досегашният министър по международното развитие Джъстийн Грийнинг ще отговаря за образованието. Грийнинг също така ще бъде министър за жените и равенството.

Лиз Тръс става правосъден министър на мястото на Майкъл Гоув. Той подкрепяше кампанията за излизане на Великобритания от ЕС и се бори за поста на лидер на Консервативната партия, но не събра достатъчно гласове сред консервативните депутати, за да достигне последния кръг от надпреварата.

Консервативният депутат Крис Грейлинг е назначен от премиера за нов министър на транспорта. Грейлинг подкрепя излизането на Великобритания от Европейския съюз. Дългоочакваното решение за разширяването на летищата в страната ще бъде сред най-проблемите въпроси за новия министър, уточнява Ройтерс.

Междувременно британският социален министър Стивън Краб е подал оставка. Телевизия Скай цитира негово изявление, публикувано след срещата му с премиера Тереза Мей, че решението е в най-добрия интерес на семейството му.

Краб, както и Гоув, беше единият от кандидатите за лидер на Консервативната партия и следващ премиер на страната, припомня Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тереза Мей обяви ключовите назначения в новото британско правителство

Новоназначеният британски премиер Тереза Мей обяви снощи ключовите назначения в нейното правителство, предадоха агенциите. Повечето от тях са на водещи поддръжници на успешната кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която бе..

публикувано на 14.07.16 в 09:27

Британският премиер Тереза Мей зашемети Уестминстър с новите назначения

Новият премиер на Великобритания Тереза Мей ще огласи още членове на кабинета си. Днес се очаква да станат ясни имената на министрите на здравеопазването, образованието, труда и пенсиите. Водачът на кампанията за излизане от Евросъюза..

обновено на 14.07.16 в 08:28

Тереза Мей иска време, преди да започне преговори за излизане на Великобритания от ЕС

Малко след като получи назначението си, новият британски премиер Тереза Мей разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд . Според Ройтерс, Мей е поискала от лидерите на Германия и Франция време,..

публикувано на 14.07.16 в 07:31

Стерлингът възстановява загубите си след като Тезеза Мей стана премиер

Британска лира се стабилизира и напредна за четвърти пореден ден, насочвайки се към най-дългата си печеливша серия,след като Тезеза Мей пое поста на премиер и сложи край на политическата несигурност след Brexit. Печалбите на паунда..

публикувано на 13.07.16 в 16:56