Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС, НАТО, САЩ и Русия изразиха подкрепа за законното турско правителство

| обновено на 16.07.16 в 09:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепа за законното турско правителство изразиха още преди равзръзката на събитията в Анкара и Истанбул лидерите на Европейския съюз, НАТО, Съединените щати и Русия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призоваха за „бързо възстановяване“ на конституционния ред в Турция. Демокрацията в Турция „няма алтернатива“, но размириците в страната могат да се отразят тежко върху региона и отношенията с Евросъюза, предупреди Доналд Туск: 

Турция е ключов партньор на Европейския съюз. Съюзът подкрепя напълно демократично избраното правителство на Турция, институциите на страната и върховенството на закона.

Американският президент Барак Обама призова цялата международна общност да застане зад „демократично избраните институции“.

В същото време държавният секретар Джон Кери, който е в Москва за разговори с руския си колега Сергей Лавров каза, че не разполага с детайли за това, което става, но изрази надежда за стабилност, мир и приемственост в Турция, която определи като стратегически значим член на коалицията за борба с Ислямска държава. 

Телевизия Ен Би Си съобщава, че съвместната американо-турска военна база в Иджирлик е минала в режим ДЕЛТА. Според телевизията, американски военни документи сочат, че в подобен режим се прекратяват всякакви операции, които не са свързани с охраната на базата. Вашингтон поуст коментира, че военновъздушната база в Инджирлик е една от тези, които пряко участват в операциите срещу Ислямска държава.

В интерес на Русия е събитията в Турция да се развият по легитимен път, заяви говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков. Руският премиер Дмитрий Медведев смята, че обстановката в Турция показва дълбоки противоречия в обществото и армията на страната и изрази убеденост в необходимостта от възстановяване на конституционния ред, предаде ТАСС. Що се отнася до събитията, които се случиха вчера и днес в Турция, те трябва да бъдат анализирани, тъй като още продължават. Напълно очевидно е, че  в този момент там има военни сблъсъци, каза Медведев пред журналисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!