Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове остават до конвенцията, на която Тръмп ще бъде официално номиниран за президент на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделик в Кливлънд, щата Охайо, започва конвенцията на Републиканската партия, на която се очаква Доналд Тръмп да бъде официално номиниран за кандидат за президент на Съединените щати. По време на мероприятието, което ще продължи до четвъртък, републиканците ще се стремят да покажат единство, въпреки сериозните противоречия, които имат за кандидатурата на Тръмп. Все още не е известно в кой ден тя ще бъде официално обявена.

Кампанията на Тръмп се готви да представи шоуспектакъл с акцент „забавление“. Звездите на републиканската партия обаче няма да се качат на сцената. Двамата бивши републикански президенти Джордж Буш и Джордж Буш-младши, предишният номиниран на републиканците Мит Ромни и губернаторът на Охайо - щата-домакин Джон Кейсик ще странят от четиридневното събитие.

Сред гостите, които ще се изкажат от трибуната, са бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич и бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Сегашният председател на Камарата на представителите Пол Райън ще говори за платформата на републиканците.

Вниманието ще е насочено и към случващото се и извън залата на Куикен Лоунс Арина. Хиляди се очакват да протестират в град, в който е позволено откритото носене на оръжие. Около 5 000 офицера ще охраняват града. Властите вече заявиха, че не възприемат очакващите се протестиращи като заплаха за сигурността и за момента няма достоверни информации за заплахи за сигурността по време на конгреса. 

Междувременно в събота Доналд Тръмп представи публично избора си за вицепрезидентски кандидат -  губернатора на Индиана Майк Пенс, който е известен с противоречивите си настроения спрямо социални въпроси като абортите и еднополовите бракове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!