Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилено полицейско присъствие в Полша по повод Световните дни на католическата младеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Полша повече от 40 000 служители на реда и доброволци са мобилизирани, за да охраняват папа Франциск и стотиците хиляди млади поклонници, които ще участват в Световните дни на католическата младеж в Краков. Няма данни за подготвян атентат, но след нападенията в Ница и Мюнхен властите не допускат рискове, е обяснението на Варшава за извънредното полицейско присъствие.

Проявите започват на 26 юли, за Полша отпътува и българска група, която се предвожда от отец Венцислав Николов от епархийското светилище "Дева Мария от Фатима" в Плевен. Минути преди тръгването за Краков той заяви:

Хората, които желаят да се срещнат със светия отец, заедно с него да се помолят. Това е фестивал на младите хора, затова организаторите са подготвили концерти, спортни игри, забавления.

За Краков тръгна и Антония Трифонова, начална учителка от Плевен:

Сега предстои третата ми среща в Краков с папа Франциск, когото нямам вече търпение да видя, защото е много очарователен, много симпатичен. И много се вълнувам, защото за пръв път ще бъда с моя съпруг. В навечерието на младежката среща ние ще направим една година от нашия църковен брак.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!