Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова обвърза разширяването на "Маказа" с обходен път на Кърджали

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството
Снимка: Радио ВИДИН

Готов е техническият проект за обходен път на Кърджали към граничния пункт Маказа и предстои неговото одобрение от Експертен съвет. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на форума „Да! На българските региони“. Очакванията са трасето да изведе от града тежкотоварните автомобили и да облекчи трафика.

Общата дължина на обходния път е 15 километра. Ще бъдат построени пет виадукта и няколко моста. Според министър Павлова, това е изключително сложно съоръжение:

Обходът е едно предизвикателство от инженерна гледна точка. Макар 15 километра да не изглеждат много като дължина, теренът, през който трябва да мине, е съчетание от мостове и виадукти за преминаване през населените места, за да може да изведем тежкотоварният трафик от града, особено с очакването за разширение на граничния пункт.

В момента целият трафик за Гърция преминава през Кърджали. Забрана има за тежките камиони и автобусите, които не могат да използват "Маказа". Министър Павлова обвърза разширяването на пункта с изграждането на обходен път.

Ако  се разшири и нямаме обходен път, целият този трафик ще влезе в града, което ще създаде огромни пречки и проблеми и за бизнеса, и за гражданите.

Тъй като обходният път е много скъпо съоръжение, ще се търсят източници за неговото финансиране. Един от вариантите е по линия на трансграничното сътрудничество.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!