Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ отчете ръст в животновъдството и оранжерийното производство на зеленчуци

Снимка: БГНЕС

16 процента ръст в оранжерийното производство отчита МЗХ през последната година. При плодовете увеличението е 52 на сто, което отразява изсветляването на сектора. Това съобщи в Кърджали министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на дискусия за подкрепа на българските региони. Най-голям е ръстът при зеленчуците, където производството на отделни култури е увеличено няколко пъти. Ръст има и животновъдството, отчете Танева:

Ръст на производството на отглежданите крави в България - с 10,5 %, като този ръст е още по-голям в направлението под селекционен контрол, което безспорно е по продуктивмно. Ръст на отглежданите овце в България, средно с 15  проценвта.

В Кърджали министърът припомни че изтича срокът за регистрация на тютюнопроизводителите. Те могат да разчитат само на финансовата подкрепа от преходната национална помощ, обясни Танева. 

Тя е до 2020 година и нейната цел не е подкрепа на тютюнопроизводството, а подкрепа за преориентирането и преструктурирането на тютюнопроизводителите в други отрасли.

Близо 1 100 фермери в област Кърджали са заявили намерението си да отглеждат тютюн.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!