Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юли 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН
Новоизграденият фонтан пред Спортната зала във Видин се превърна в пътека към алеите в парка. Наша проверка, установи, че той не работи и хора преминават през него. "Много е хубав, аз видях, когато го пуснаха. децата тичат по него, много интересно... Имам чувството, че като го пуснаха, дойдоха нещо да му правят допълнително, защото решетките не бяха плътно нагласени... И онзи ден пак обикаляха, значи има нещо да доизкусурят... За януари ще го пуснат", казаха видинчани.

Белоградчик беше домакин на учение на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб и съставните части на единната спасителна система. Директорът на дирекция "Оперативни дейности" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Красимир Шотаров обобщи най-важните неща, на които трябва да се наблегне: "За да създадем условия за усещане у населението на сигурност и безопасност, то трябва да покажем, че имаме необходимата готовност за една бърза и своевременна реакция. Органите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" през последните няколко години се оборудваха с достатъчно противопожарна техника, с която да можем да реагираме. Заедно с това, голяма част от общините се снабдиха с техника, която се предоставя на доброволните формирования, за да могат да разширят техните си възможности." Участниците на теория проиграха как ще се включат във всички съставни части на единната система при възникнали бедствия.

Върховната административна прокуратура разпореди на своите окръжните структури провеждане на проверки за спазване на специфични изисквания към безопасността и качеството на храните. Във фокуса й бяха поставени детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения. Във Видин, Монтана и Враца са открити нарушения при проверките.

Българският лекарски съюз е против въвеждането на т.нар. "пръстов идентификатор". Това обяви председателят на колегията от Монтана д-р Владимир Велков. Припомняме, че вчера се проведе протест пред здравното министерство с искане за оставката на министър Петър Москов заради пилотните тестове на системата за пръстови отпечатъци в болниците.

С нови директори са две училища в област Видин. В Средното общообразователно училище "Петко Рачов Славейков" днес беше представена Росица Илиева-Димитрова, която встъпи в длъжност. С нов директор е и Основното училище "Христо Ботев" в село Горни Лом, община Чурене. Това е Лора Гаргова. Предстои да бъдат обявени конкурси за директори на още три видински училища, където има временни ръководители- Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" и училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин, както и Професионалната гимназия по селско стопанство в град Дунавци.

Изкуствени препятствия ограничават скоростта по пътя Бойчиновци - Козлодуй. Общината изгради съоръженията по настояване на жителите на селата. В 8 села от община Бойчиновци на пътя са изградени изкуствени ограничители на скоростта. Средствата са заделени от бюджета за тази година. За изграждането на 15-те "легнали полицаи" са вложени 14 хиляди лева. Ефект има и автомобилите карат с по-малка скорост, каза кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.

Община Бяла Слатина е сред първите в Област Враца, която в кратки срокове успя да изпълни строителните дейности по възстановяване на щетите от наводнението през месец август 2014 година. В града приключи възстановяването на пътна настилка и водопроводна мрежа, засегнати от наводнението, извършени със средства от фонд "Солидарност" на Европейския съюз. Официалното откриване на завършения обект ще бъде на 1 август от 18:00 часа в гр. Бяла Слатина, на кръстовището на ул. "Панайот Хитов" и ул. "Страхил Войвода".

Приключва жътвата на пшеница във Видинско. Добивите и качеството на зърното са под очакванията, коментира Александър Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин. Заради постоянно ниската изкупна цена и залежаването на продукцията, има вероятност земеделските стопани да се откажат от производство на пшеница. Състоянието на пролетниците е задоволително, жътвата на слънчоглед и царевица ще започне след около месец. На този етап се прибира царевицата за силаж, каза още Александър Александров.

Министерството на образованието и науката и общините ще работят заедно по преструктурирането на училищата според новия образователен закон. За това се разбраха днес ръководството на Министерството в лицето на министър Меглена Кунева и представители на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от пресцентъра на образователното министерство. До 31 май 2017 г. всички училища трябва да подадат декларации какъв тип училища искат да бъдат - основни до седми клас, обединени до десети клас или профилирани гимназии и съответно да отговорят на условията. Обсъдени са и възможностите за преминаването на училищата на едносменен режим в рамките на следващите години. Към момента има над 450 училища в цялата страна, които все още са на две смени.

Инсталация за преработка на зелени биоразградими отпадъци ще бъде изградена в община Монтана. В съоръжението ще бъдат инвестирани 6 милиона лева от европейските фондове, съобщи кметът Златко Живков. Той уточни, че това ще е последното звено от цикъла по събиране, сепариране и преработка на отпадъците в общината. Съоръжението ще преработва 6000 тона зелени отпадъци от паркове, дворове и градини и ще ги превръща в около 2800 тона компост. Преработените отпадъците ще се използват за ландшафтни и рекултивационни дейности, както и за развитието на биоземеделието в района.

Признателни врачани почетоха днес 154 години от рождението на своя виден съгражданин Васил Кънчов. Церемонията се проведе пред паметника на видния общественик, учен и изследовател, който се намира на площад "Руски". Монументът, който е дело на скулптора Цено Ценов, беше открит през 2012 г., след като за издигането му признателните потомци събраха средства. Днес в родния град на Васил Кънчов има булевард, училище и паметник в негова чест.

12 доброволци от Германия ремонтираха училището в село Търнава, община Бяла Слатина. Те се срещнали още през зимата с местните хора и уточнили помощта, която могат да окажат. В селото пристигат на 20 юли. Материалите за ремонта и мероприятията с децата са изцяло дарени от доброволците, обясни кметът Габриела Раловска. Това е последното мероприятие, с което приключва участието им в инициативата "Надежда за Търнава", утре групата доброволци ще отпътува за Германия.

Експерти от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" проведоха ежегоден мониторинг на растението келереров центрантус. Видът се среща само на две места в България- във Врачански Балкан и в Национален парк Пирин, съобщи Даниела Борисова, експерт биоразнообразие в Дирекцията на парка.
Келереровият центрантус е критично застрашен вид и е защитен от Закона за биологичното разнообразие.

На 26 юли Православната църква почита паметта на св. преподобно-мъченица Параскева Римлянка. На територията на Видинска епархия множество храмове носят името на св. Параскева Римлянка. Един от тях е храмът в град Вълчедръм, област Монтана, Ломска духовна околия. По своята архитектура, храмът е умалено копие на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в град София. По повод отбелязването храмовия празник на църквата, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отслужи тържествена света Литургия.

Музикална приказка "Петя и вълкът" представиха на откритата сцена пред видинската художествена галерия музикантите от Симфониетата в града. Образователният концерт е част от Фестивала "Дунавски вълни" и събра в Крайдунавския парк десетки деца и родители.

Традиционният пленер по живопис започва във Вършец в сряда, 27 юли. Той е част от програмата за отбелязването на Празника на курорта, минералната вода и Балкана. Участниците са Георги Паунов, Гошо Александров, Виолета Апостолова, Мила Ботушева, Володя Казаков, Румен Статков, Марта Михайлова, Мартин Георгиев, Рени Петрова, Дончо Планински, Виктория Михайлова, Кънчо Паунов, Анета Лазарова, Румен Атанасов, Даниела Ефремова, Цвета Петрова, Георги Антонов и Николай Пенков.

Мъж на 30 години от Лом пострада при трудов инцидент в града. Злополуката е станала в зона индустриална 1, в производствено хале на фирма. Мъжът е получил фрактура на бедрените кости и подбедрица на долни крайници при падане на метални ролони - "щрипси". Пострадалият е транспортиран в хирургично отделение на болницата в Лом, без опасност за живота. Дирекция "Областна инспекция по труда" Монтана е уведомена, съобщават от полицията. Местопроизшествието е посетено, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство.

35 нелегални чужденци са открити миналата нощ при проверка на лек и товарен автомобили на разклона за видинското село Старопатица. Мигрантите са пакистански, афганистански и иракски граждани, за които са налице данни за противозаконното им преминаване през територията на страната, осъществено и подпомагано от двама българи, съобщават от полицията. Автомобилите са фирмена собственост със софийска регистрация. Те са управлявани от 55-годишен жител на София и от 22-годишен водач от софийското село Световрачене. Шофьорите са задържани за срок до 72 часа. Досъдебно производство е образувано в Районното управление на полицията в Кула.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Министър-председателят Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщават от Правителствената информационна служба. Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Патриарх Даниил ще посети Монтана

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма „Свети Дух“ тази неделя, 15 септември, в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 09:00 часа.  В датата има символика и след 8..

публикувано на 09.09.24 в 15:38

Местна коалиция ще участва в изборите за кмет в село Габровница

Местна коалиция се регистриран за участие в изборите за кмет в монтанското село Габровница . Извънредният вот е на 20 октомври. Местна коалиция „ГЕРБ (СДС и БНД)” се регистрира за участие в изборите за кмет в Габровница. За сега тя е единствената подала документи в Общинската избирателна комисия в Монтана, съобщи говорителят Петко Петков...

публикувано на 09.09.24 в 15:32
Снимката е илюстративна

Въведено е ограничение на движението по врачанска улица заради панаира

Временна организация на движението е въведена в района на спортния комплекс „Христо Ботев“ във Враца . Във връзка с предстоящото издание на Врачанския есенен панаир, който се провежда на територията на спортния комплекс, от днес до 19 септември временно ще бъде ограничено движението по ул. “Спортна” .  Алтернативният маршрут за движещите се..

публикувано на 09.09.24 в 14:59