Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Ардино започна лятната изследователска школа по астрономия

В туристическия комплекс "Бели брези" край Ардино започна лятната изследователска школа по астрономия. В нея участват над 60 души от страната, а лектори са млади специалисти и български астрономи, работещи в Западна Европа и Америка.

Обучението в школата е на принципа на Хаджигенчовото училище, където напредналите предават знанията на начинаещите. Уроците са полезни, защото надграждат познанията по физика и астрономия в училище и в университета. През тази година възможностите за наблюдение са много добри, каза директорът на обсерваторията в Кърджали Агоп Узунбохусян:

Ние вече ще разполагаме не само с по-големи от нашия телескоп, тук в Кърджали, мобилни и други телескопи, но и с новата цветна цифрова камера с набор от 5 цветни филтъра, които дават възможност за истински астрономически наблюдения, а не само да се щракат картинки за шоу.

Предизвикателството пред младите астрономи ще бъде наблюдението на Персеидите - най-богатият метеорен поток през лятото. Той ще бъде в две поредни нощи - 11 и 12 август.

Тази година няма да дочакаме максимума на Персеидите, защото Луната ще бъде в първа четвърт и това пречи на нормалните астрономически наблюдения. Но вашите слушатели могат да се въоръжат с търпение и в съответните нощи да наблюдават този интересен метеорен поток, каза Узунбохусян.

Школата по астрономия продължава до средата на август. Вече е осигурено финансиране за следващите две години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!