Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилари Клинтън: Изминалата нощ разруши бариерите що се отнася до равенство между половете

Снимка: БТА

Хилари Клинтън се превърна в първата жена-кандидат за президент на основна политическа партия. По време на конгреса на демократите във Филаделфия за нея се застъпи съпругът й Бил Клинтън, който освен, че представи по-човешка страна на кандидата на демократите, представи и  квалификациите й, като призова американците да гласуват за нея на изборите през ноември.

Бившият президент обяви, че тя е най-добрият двигател на промяната, която той някога е познавал. От своя страна посредством видеовръзка Хилари Клинтън коментира, че изминалата нощ е разрушила бариерите що се отнася до равенството между половете.

В момента, в който историческата номинация стана ясна, залата беше обзета от еуфория, спонтанни танци и прегръдки сред непознати.

Чувствам се чудесно. Чувствам и единството, защото в крайна сметка семейството винаги е на първо място!, коментира за "Хоризонт" един от присъстващите.

Номинацията на Хилари Клинтън беше потвърдена в една напрегната обстановка, в която привържениците на основния й опонент Бърни Сандърс изразиха гласно негодуванието си, защото според тях системата е нагласена в полза на Клинтън. Самият Сандърс подаде символичен сигнал за обединение като застана за пореден път на страната на бившият държавен секретар и поиска да се премине към неформално гласуване под формата на възгласи или ръкопляскания, но някои негови привърженици не приеха позитивно тази стъпка.

Процесът е много корумпиран, коментира на излизане от залата симпатизант на Бърни Сандърс на фона на скандиранията "Ние сме 99 процента!".

Конгресът на демократите продължава и днес. Освен добре познати политически лица на сцената в "Уелс Фарго Сентър" вече се качиха и звезди от киното и музиката като Мерил Стрийп и Алиша Кийс.

По-късно през деня се очаква да говори и президентът на САЩ Барак Обама. В понеделник съпругата му Мишел Обама описа какво е да усещаш прогреса на обществото и как Хилари Клинтън вдъхва надежда за равни права.

Междувременно според експертите на американското разузнаване все по-вероятна изглежда версията руски хакери да са виновни за изтичането на лична кореспонденция на лидерите на партийното събрание. В края на миналата седмица "Уикилийкс" публикува електронни писма, които показаха неравнопоставеност при третирането на Бърни Сандърс от върхушката по време на първичните избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!