Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилари Клинтън прие официално номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ

| обновено на 29.07.16 в 11:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хилари Клинтън прие официално номинацията на Демократическата партия за президентските избори в Съединените щати, които ще са на 8 ноември. Така тя стана първата жена-кандидат за президентския пост в американската политическа история. Облечена в бял костюм, Хилари Клинтън се качи на сцената и благодари на семейството си сред взрив от аплодисменти и сълзи от вълнение у делегатите. В залата бяха съпругът й, бившият президент Бил Клинтън и дъщеря им Челси със съпруга си. Тя започна речта си с противопоставяне на тези на опонента си, кандидата на републиканската партия Доналд Тръмп.

Ние няма да градим стена. Вместо това ние ще изграждаме икономиката си, за да може всеки, който се нуждае от добра работа, да може да я работи. Имаме най-динамичните и най-отговорни хора в света! ...Не вярвайте на когото и да е, който казва, че страната ни е слаба, защото не е! Не вярвайте на когото и да е, който казва "Само аз мога да поправя това", каза Хилари Клинтън в отговор на твърдения на конкурента ѝ в предстоящите избори Доналд Тръмп. Тя адресира и едно от основните обещания на опонента ѝ републиканец Доналд Тръмп: Ние няма да построим стена!

В речта си по приемането на номинацията Клинтън говори за предизвикателствата, на които е изложена страната. Тя каза:

Ясно виждаме срещу какво е изправена страната ни. Но ние не се страхуваме. Ние ще се опълчим срещу предизвикателството, както винаги сме го правили.

В препълнена зала с доминиращи цветове червено, бяло и синьо и плакати с надписи Хилари, USA, американски флагове и емблемата на кампанията ѝ, вписана в сърце, Клинтън изтъкна:

Искам да ви кажа тази вечер как ще помогнем на всички американци да живеят по-добре. Моята основна мисия като президент ще бъде да създам повече възможности и повече работни места с покачване на възнаграждението тук в Съединените щати. От първия ден от мандата си до последния. Особено на места, които прекалено дълго бяха на заден план.

Малка група протестиращи изрази гласно недоволството си, но виковете ѝ бяха заглушени от симпатизантите на Хилари Клинтън. 

‎По-рано на сцената Кхизр Кхан, баща на загинал мюсюлмански военнослужещ в американската армия, се обърна към Доналд Тръмп с думите „Ти не си жертвал нищо!“. Кхан държеше в ръцете си Американската конституция, когато отправи въпрос към милиардера: "Чел ли си изобщо Американската конституция? С удоволствие ще ти дам моя екземпляр.“ В емоционалното си изказване той също така призова всички, в това число и тези с мюсюлманско потекло, да приемат сериозно тези избори. 
В последния ден от конгреса на демократите единството е ясно видимо. Симпатизантите на Бърни Сандърс са недоволни, но в същото време се радват, че гласът им се чува. За тях Сандърс и от второто място успя да промени облика на партията в една по-либерална посока.
През изминалите четири дни в Уелс Фарго Сентър се редуваха послания за равни права, по-строг контрол на оръжията и за позитивно бъдеще за страната. Имаше и сълзи, и еуфория, а на сцената популярни лица от шоубизнеса допринесоха за пищния спектакъл. Въпросът е до колко усещането от случилото се е оказало влияние и ще се трансформира в гласове на изборите.

След речта на Клинтън Меиса Алсина от Пуерто Рико сподели за Българското национално радио:

Хилари току що доказа, че тя е на наша страна, на страната на средната класа. Тя доказа, че ще се бори за нас, ще се бори за равни права на жените, ще се погрижи за децата ни, за латино населението и чернокожите. Смятам, че е много грижовен човек и най-вече историята показва, че тя се бори за нас.

Междувременно опонентът на Клинтън – републиканецът Доналд Тръмп публикува серия от критикуващи послания в Туитър, като нарече платформата на кандидата на демократите „визия, в която няма граници и където работещите (средната класа) нямат никаква власт, работа и сигурност.“ Тръмп написа още: „Няма друг с по-лоша преценка от Хилари Клинтън – корупция и разруха я следват където отиде тя.“

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!