Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на община Кресна гласуваха против влизането в Асоциацията по ВиК

Снимка: БГНЕС

Жителите на община Кресна гласуваха против влизането в Асоциацията по ВиК.
Според тях това би оскъпило неколкократно цените на услугите. Така на практика бе блокирано финансирането на сектора в Благоевградско по оперативните програми.

С 1699 гласа хората с избирателни права потвърдиха решението на Общинския съвет от преди месец. За да бъде вотът легитимен, в общото събрание трябваше да участват  най-малко 1365 човека, или 25 процента от имащите право на глас. Още тази седмица кметът на Община Кресна Николай Георгиев ще внесе в Общинския съвет вота за утвърждаване.

След гласуването област Благоевград остава една от проблемните четири области, които не са изпълнили изискванията за консолидация на всички общини в Асоциация по ВиК и наличието на един воден оператор. Така нито една от 14-те общини не може да  разчита на финансиране по Оперативните програми „ Околна среда“ и „Развитие на селските райони“ през настоящия програмен период. Над 300 милиона са средствата, необходими за реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа и изграждане на пречиствателни съоръжения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!