Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На строителната площадка в "Строител" 9

Снимка: Радио ВИДИН

Най- големият обект във Видин, който се санира със средства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, е блок 9 в комплекс "Строител". Той е с пет входа, осем етажа и 128 апартамента. При подписването на първите договори за саниране, през април тази година, от Общината тогава съобщиха, че блокът ще бъде саниран в продължение на 8 месеца за близо 1.5 млн. лева.

По обекта вече се работи. Хората, които нямат средства и през годините не са си санирали жилищата, сега са доволни. Защото, без да влагат и един лев, ще имат ремонтирани тераси, сменени прозорци по фасадата и ще имат по- малко разходи за отопление. Има и недоволни. Като Славка Павлова:

"Искат на другата тераса да сменим прозореца. А ние сме сменили всичко. Сега искат пак да почвам ремонт. Аз не съм съгласна нито тук да разбивам кухнята, нито оттатък. Ако видите как са зидали сега... Терасата 80 см беше, сега е тясна, тия блокчета са много дебели- 15 см и това хваща цялата тераса."

Снимка"При мен нямаше проблеми. Завила съм климатика с едно одеяло и сега нали искат да поставят плочки и това ще пречи. Много ме е страх при тоя оксижен, електрожен да не пръсне пак. При мен на кухнята имаме дограма. Защо трябва да се маха това", разказа за притесненията си Емилия Евстатиева.

"Терасата при санирането какво трябва да я направя? Всеки вика: "Аз ще бием и нема да си строшим терасата". Виновен е Съветът. Тоя си направил тераса, онзи си остъклил неговата, другия изместил стената за негово удобство", коментира Данко Панайотов.

Врачанска фирма /"Ал Импекс" ЕООД/ работи по смяната на дограмата на апартаментите в блок 9 в "Строител". Ръководител на фирмата е Ролик Иванов:

"На този етап всичко върви нормално. Махат се абсолютно всички дограми, които не отговарят на критериите на енергийна ефективност и всички дограми, които не отговарят на растерите. Трябва да са с 5-камерен профил, ниско емисионно стъкло на стъклопакета, за да се постигне коефициентът по енергийна ефективност и трябва да отговарят по направения проект, на който всички са се подписали или поне 70% са се подписали. Във всеки вход има по едно- две "зрънца". Рано или късно ще дойдат и до конфликтни точки."

Председател на сдружението на собствениците от блок 9 в комплекс "Строител" е Елена Ризова. Тя e човекът, който се занимаваше с организацията и подготовката на документите за кандидатстване по програмата за саниране.

"Няма как да стане лесно. Ние сме най- големият обект в града, който се прави и който е първият започнат. Първо, изграждането на скелето беше много трудоемко. След това трябваше да се свалят съществуващите тераси и да се изградят наново. Терасите се разрушават до под, след това се иззиждат и там, където проектът предвижда, се затварят- първите и осмите етажи. Това беше искането на по- голяма част от живущите. Защото кварталът ни е малко с лоша слава. Похвално е, че фирмата, която работи, работи с много бързи темпове. Противоречия има, но се надявам, че ще ги изгладим. При толкова много апартаменти и много живущи, няма как всички да са съгласни на 100 процента", коментира Елена Ризова.

СнимкаРед в поставянето на климатиците ще бъде сложен при санирането. Всички тераси ще изглеждат по един и същ начин. Цветовото решение за блока, с който започна санирането, е в два цвята.

Срещнахме се със собственика на врачанската фирма, подизпълнител на обекта- Ангел Вълчев. Той е всеки ден на строителната площадка. Знае във всеки един момент какво се прави, докъде е стигнала работата и какво предстои. Питам го какви трудности среща.

"Като цяло разбирането от страна на собствениците е много голямо и всички искат колкото е възможно по- бързо и по- добре да се случат нещата. Да, има и изключения, които са инвестирали преди година, две, три, преди да знаят със сигурност, че този проект ще бъде осъществен и са си направили топлоизолация, сменили са си дограмата, малко или много са недоволни, защото, например, има сменен прозорец, който дори може да се окаже, че е по- качествен от това, което на нас ни е заложено по проект да сложим, но не отговаря нито на размера на това, което е проектирано, нито на распера и трябва да бъде сменен, та дори и да не отговаря на цвета, пак трябва да бъде сменен. За да може фасадата на блока да бъде уеднаквена, а и да изглежда добре. Те също са недоволни, но това не означава, че не разбират проблема и знаят, че за общото благо трябва да се случи. От гледна точка на собствениците вътре в блока нямаме проблеми, всички гледаме в една посока", каза Ангел Вълчев.

Фирмата се съобразява с недоволството на хората от шума и работи съгласно Наредбата за работното време. Затова и не се извършват строителни дейности от 14 до 16 часа. Ще поиска и официално разрешение за удължено работно време, за да се избегне работа в жегите. Среща проблеми и с намирането на работна ръка.

"Аз, като представител на фирмата- изпълнител, съм подал в трудовата борса заявка за работници. Не е възможно да докараш всичките си работници. Нашата фирма не е местна, не е видинска, и мислехме да вземем от тук помощ. Но се оказва, че тук хората не търсят работа. Което е голям проблем на фона на всеобщата безработица в държавата. Не го очаквах това нещо за този район. Откакто сме тук, имам насочени над 20 човека с писма от "Бюрото по труда" и нито един назначен", коментира Ангел Вълчев.

Въпреки проблемите с работна ръка, фирмата ще спази срока за изпълнение. Заради невъзможността да се работи през зимата, фирмата подизпълнител планира да приключи много преди обявения срок за приключване на обекта. Срокът за изпълнение на строително- монтажните работи е 6 месеца.

СнимкаСаниране предстои и в комплекс "Бонония", блок 2. Ще бъдат обновени и блокове в квартал "Гео Милев", и на улица "Свети Кирил" в квартал "Химик", както и в блок 3 в ж.к. "Вида".

Потърсихме за коментар и Община Видин, която сключва договорите със сдруженията на собствениците и с изпълнителите, и попитахме как се реализира програмата за енергийна ефективност.

"Подали сме искания за сключване на договори за целево финансиране за тези 14 блока и са сключени договори за целево финансиране пак за същата бройка- 14. Сгради със стартирали дейности до момента са 5. Затруднения нямаме, всичко върви по план и в най-скоро време ще дадем по-подробна информация за първите два стартирали проекта. Това са "Строител"-9 и "Бонония"-2. За тези първи 14 блока имаме уверения от правителството, че ще бъдат реализирани и за тях ще има отпуснати средства", каза пред Нора Йоцова Румен Лилов, директор на Дирекция "Устройство на територията" в Община Видин.

21 са регистрираните Сдружения на собствениците във Видин. Подадени са 17 заявления за интерес, одобрени са 14.

В Община Видин е сформиран екип, който следи стриктно санирането- от създаване на документацията, подписването на договорите и т.н. и ще контролираа процеса на изпълнение и завършване на самото строителство. Който има оплаквания, може да потърси общинските служители.

32 са обновените сгради по Националната програма за енергийна ефективност, по 107 текат строително-монтажни работи, по информация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В програмата участват 162 общини и това зависи от една страна от активността на местните власти и от друга- от желанието на самите собственици да се сдружават. Припомняме, че миналата година беше разширен обхватът на допустимите за кандидатстване сгради. Вече могат да се включват и многофамилни жилищни сгради с над 6 жилищни обекта.

Програмата е напълно децентрализирана, като самите общини сключват договори със сдружения на собствениците, кандидатстват за финансиране и провеждат процедурите за подбор на фирмите, които изпълняват дейностите по обследване, проектиране и обновяване.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37