Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнена е обстановката край Црънча и при хасковското село Овчарово

Няма непосредствена опасност за хората от пожарите в страната

| обновено на 02.08.16 в 16:20
Снимка: БГНЕС

Сложна остава обстановката край село Црънча, област Пазарджик, където горят храсти и широколистна гора, съобщи за "Хоризонт" Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В гасенето участват шест екипа на пожарната. 

По-сложна е обстановката в момента в Хасковска област в района на село Овчарово, където са около 300 декара сухи треви и храсти. В района на Пазарджик, където са засегнати около 400 декара низово широколистна гора. Създадена е необходимата организация за овладяването на тези пожари. В гасенето участват териториалното звено "Пожарна безопасност и защита на населението", както и хеликоптер да се включи в близките 10-15 минути в гасенето. 

В Харманли участват и екипи от Харманли, Свиленград, Хасково. На този етап обстановката там ще бъде овладяна в близките часове. В цялата страна имаме много сухи треви и храсти, които са запалени. На настоящия етап нямаме опасност за населението никъде. Създадена е необходимата организация за недопускане развитието на тези пожари към населените места.


Пожар бушува и между старозагорските села Богомилово и Кирилово. Горят сухи треви, пожарът вече е локализиран и няма опасност от неговото развитие. 
През последното денонощие в Сливенска област са ликвидирани 8 пожара. Три от тях са били в община Нова Загора, три в Сливен и по един в Котел и Твърдица. Спасени са 10 дка посеви и 4 сгради. 

Няма непосредствена опасност за хора и населени места от пожари, потвърди в Плевен директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. По думите му, в цялата страна е въведена по-висока степен на готовност, спрени са всички отпуски на огнеборците: 

Само през последните три дни българските пожарникари са гасили 704 пожара. Най-тежка беше ситуацията обаче тази нощ, около един часа – Благоевград, село Рилци. Усилията на нашите пожарникари дадоха резултат и три часа по-късно изведените 170 човека бяха върнати по домовете. Електричеството е възстановено, а за всички тях беше осигурена медицинска помощ, евентуално при получени някакви проблеми във връзка с притеснението около пожара. 

На над 30 сигнала за пожари в горски територии и земеделски земи са се отзовали горските служители в страната само за последното денонощие. Сигналите са получени в спешния телефонен център за нарушения в горите към "Телефон 112". Най-много горска площ вчера е засегната на територията на Стара Загора, където са регистрирани четири пожара на обща територия от 2800 дка. Пожари са възникнали и на територията на държавните горски стопанства в Харманли, Свиленград и Хисаря, съобщават от Агенцията по горите. 

Над 1 млн кубика дървесина губи всяка година страната ни заради пожари, според данните на Агенцията по горите. Само за последните две седмици са избухнали 114 горски пожара, а от началото на годината са изгорели над 11 хиляди дка гори. Едва 5 от всички горски пожари се дължат на мълнии, останалите са или умишлени, или резултат от човешка небрежност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Три екипа са гасили пожар край търновското село Беляковец

Три екипа огнеборци със специализирана техника и доброволци  са гасили днес пожар в землището на великотърновското село Беляковец. Огънят, възникнал около 10 часа, бързо обхванал около 50 декара сухи треви и стърнища.  Съвместните действия на  на..

публикувано на 02.08.16 в 14:09

Пожарната обстановка в страната остава усложнена, няма непосредствена опасност за населени места

В момента няма непосредствена опасност за хора и населени места заради пожарите в различни райони на страната, но обстановката остава усложнена. Това съобщи за "Хоризонт" Тошко Бързилов , началник на Националния оперативен център към Главна дирекция..

обновено на 02.08.16 в 12:27