Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 кмета в община Кърджали няма къде да работят

Община Кърджали

47 кмета в община Кърджали няма къде да работят. Те са избрани на местния вот миналата есен, но вече десети месец за тях липсват подходящи сгради. 

Това е принудило общинската администрация да събере по няколко души в една стая.

След промените в изборния закон села с до 100 адресно регистрирани жители вече имат свой кмет. Така в община Кърджали се появиха 47 нови кметства. За тях общината е намерила нетрадиционно решение. Секретарят Сезгин Бекир обясни.
Трябва да "приютим" новоизбраните кметове в съществуващи и функциониращи сгради на кметствата, които са били до октомври 2015 година. Три кметства на територията на Енчец. Всички са в Енчец. Пет кметства на територията на Солища. Всичките са на тази територия.
Работните места на новите кметове са на километри от избирателите. Те не могат да обслужват населението и да изпълняват функциите си, казва Сезгин Бекир. Според него, ситуацията поставя въпроса за ефективността на изборните промени.
Стигнахме до парадокси, двама човека да си избират кмет, или петима, както беше случаят в село Яребица, община Кърджали.
За издръжка и оборудване на новите кметства са необходими близо 240 000 лева, но сумата е непосилна за местния бюджет. Заради липсата на пари отпадна и идеята новите администрации да бъдат настанени във фургони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!