Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 6 хиляди младежи заминават всяка година на бригади в САЩ

Снимка: Мирослав Гетов

Около 6 хиляди български младежи заминават всяко лято на студентски бригади в Съединените щати, сочат данните на една от фирмите в бранша. Най-предпочитаните места за работа са по източното американско крайбрежие, където е съсредоточена основната част от туристическия поток.

От 9 до 14 долара на час варира заплащането в различните щати, като по-голяма част от студентите работят на повече от едно място. 2500 лева е средната сума, която те трябва да приготвят преди заминаването- за разходи по програмата,  самолетен билет, такси за интервюта в консулството, джобни пари. 
Студентите предпочитат да работят в хотели, ресторанти, магазини за подаръци и сувенири, спасители на басейни, обясни Румяна Сотирова, мениджър в в една от фирмите, организиращи студентски бригади. Продължителността на програмата е пет месеца, през четири от тях студентите имат право да работят, а петият е предвиден за туризъм: 
Хората, които отиват с идеята да спестят повече, се връщат с петцифрени суми. Но има пък хора, които отиват и искат да се забавляват повече. Те се връщат с по-малка спестена сума, но пък с раница, пълна със спомени и емоции. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!