Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 5% нарушения след проверки на КЗП в Бургас

Снимка: Архив

Едва около 5% са нарушенията при проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в Бургас. Тенденцията е към намаляването им, каза в морския град председателят на институцията Димитър Маргаритов.

Над 2000 проверки са извършили от Комисията за Бургас. Половината от тях са свързани с туристически я продукт. Общият брой нарушения намалява, поясни Димитър Маргаритов:

Това, което сме констатирали досега, е свързано с оплаквания за непредоставяне на всички услуги, които предварително са били обявени от съответните оператори, с дублаж на резервации. В заведенията се предлагат менюта без цени или с непоставяне на информация за грамажа. Основно това са нещата, но ние извършваме и проверки в търговските обекти, тъй като знаем, че една част от туристите предпочитат да пазаруват и в магазините, където има всякакви нелоялни практики, свързани с намаление или несъществуващи промоции.

Близо 150 нелоялни търговски практики са забранени в цялата страна от началото на годината. Комисията отчита, че намаляват нарушенията, свързани с некатегоризирани обекти. Димитър Маргаритов откри в Бургас информационен щанд на Комисията за защита на потребителите, и функциониращия към нея Европейски потребителски център.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!