Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли градският омбудсман да стане задължителен за общините?!

Снимка: Радио Видин
В "Посоките на делника" говорим, трябва ли градският омбудсман да стане задължителен за общините. Гледната точка е на депутати, председатели на общински съвети и кметове от Северозапада.

Накратко, депутати от Реформаторския блок предложиха промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, която да изисква от общинската власт назначаването на обществени посредници (омбудсмани) във всички български общини с над 20 000 жители. Предложението е внесено в деловодството на парламента в последния ден преди лятната ваканция на народните представители. За общините, които имат по-малко от 20 000 души население, изборът на общински посредници ще е пожелателен.

По думите на народния представител от Реформаторския блок Вили Лилков, "в по-голямата част от българските общини, общинските съвети просто са едни органи, които изпълняват много често волята на кмета, много малко инициативи идват от тях. Това означава, че няма инициативи и от страна на общността. Когато съществува фигурата на омбудсмана, гражданите могат директно, чрез една независима политически институция, да правят своите предложения. И това в известен смисъл ще активизира и общинските съвети, защото препоръките на омбудсмана са не само за сведение, а и много често се налага да бъдат изпълнявани от общинските съвети. Има непознаване от страна на местната власт за институцията на обществения посредник. Не виждам основание за страх. Единственото, което могат хората да получат от омбудсмана, това е една допълнителна помощ.

Известен факт е, че първият обществен защитник в България е Илия Цанов, братът на Найчо Цанов, който е защитавал Ботевите четници пред турския съд. Видин е бил пример в онези години, че е дал първия обществен защитник на страната ни. Видин има с какво да се гордее в това отношение и смятам, че е нормално да избере омбудсман"
, каза още Вили Лилков.

"Вече смятам, че е съвсем нормално да го има омбудсмана. Миналия път, когато беше внесено предложение за омбудсман за Видин, смятахме, че е един излишен разход за общината, която беше все още в тежко финансово състояние. Сега, като разглеждаме внимателно какво е състоянието на общините, които имат омбудсман, се оказва, че може би защото са избрани подходящи хора или защото хората вярват на омбудсманите, тези общини, които имат такива обществени посредници, се ползват с изключително доверие на гражданите. Това предложение най-вероятно ще бъде одобрено от парламента, но аз смятам, че трябва да се даде шанс и на общините- да не ги задължаваме", заяви председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков.

Темата коментира и председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов. Според него, "функциите на омбудсмана ги има и в действащата ни общинска уредба. Ние имаме комисия по жалби на гражданите, всеки от общинските съветници постоянно се среща с гражданите, на заседанията на Общинския съвет е възможно, има такъв ред, гражданите да зададат своите питания и въпроси, кметът на общината има приемна всеки втори петък от месеца. Не виждам голям смисъл в Монтана да има още един човек, който да отговаря за едно и също нещо, за което вече има изграден механизъм или изградена институция за това. Ако стане задължително, ще се съобразим и ще проведем съответната процедура. Ние си работим достатъчно добре и без омбудсман."

Белоградчик е община с по-малко от 20 000 души население, там изборът на общински посредник ще е пожелателен. Кметът на общината Борис Николов коментира, че имат нужда от омбудсман, "защото все още недостатъчно на високо ниво е културата за защита на интересите на населението. Много важно е обаче, как ще бъде назначен омбудсманът, от кого и кой ще му плаща. Ако той ще е зависим пряко от кмета или от Общинския съвет, ефективността му значително ще спадне. Зависи от законовите промени. Не мога да не кажа и това, че в България в последните 20-ина години се създадоха толкова много агенции, комисии, комитети за какво ли не, които се покриват и препокриват. Това показва, че не е достатъчно ефективно нивото на обслужване на населението."

Още по темата за градския омбудсман чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18