Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Няма постъпило искане за свикване на извънредно заседание на парламента

Снимка: БГНЕС

Няма постъпило искане за свикване на извънредно заседание на парламента, заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев. И допълни, че с поред Конституцията за свикване на такова заседание са необходими подписите на 48 народни представители, какъвто брой БСП няма.

Вероятно увлечени в симулации по активност и по подгряване на неделния си пленум в търсене на изход от добра президентска кандидатура са действията, които са предприели колегите. Да им припомня, че имаха доста време през годините, когато можеха да осъществят проекта Белене. Да оставим експертите да си свършат работата, а и да не симулираме политическа активност, която няма да е полезна въобще в случая. Правителството, въобще управляващото мнозинство ще постъпи отговорно и няма да се поддава на политически манипулации. Знаете, какви са вариантите за проекта Белене - обявени са три варианта, приватизация, продажба. Основното в случая е, че няма да има ангажимент на държавата по изкупуване на електрическа енергия. 
Главчев каза още, че няма мораториум върху строителството на обекта, а само правителствено решение.
Парламентът се е произнасял по случая на 28 март 2012 година. С решение тогава депутатите подкрепят действията на Министерския съвет за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“ и възлагат на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!