Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Рекорд на милионери" е водещото заглавие на "Стандарт". 716 българи имат седемцифрени суми в банковите си сметки. От средата на миналата година, на всеки три дни, приблизително, се е появявал по един нов милионер, изчислява вестникът на база официални данни на БНБ.
Вестник "Сега" пише за решение на съда в Страсбург, според което гражданите могат да се оплакват от представители на властта и не подлежат на съд за клевета или обида дори ако твърденията им се окажат неверни. Добре е депутатите от правната комисия да запомнят това, подчертава изданието по повод поправките в Закона за съдебната власт, налагащи наказателна отговорност за недоказани твърдения на сигнали за корупция или конфликт на интереси срещу магистрати.
"Труд" съветва почиващите по Черноморието да си направят медицинска застраховка, преди да тръгнат, защото някои лекари не преглеждат здравноосигурени, не искали да се занимават с бумащина. От Варна до южните курорти медицинското обслужване е по-скъпо, отколкото в останалата част от страната, 140 лева, например, е преглед за чужденци. 
"Монитор" цитира заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков, че започват масирани проверки на семейни лекари, които срещу обещани екзотични екскурзии изписват ударно лекарства на определени фармацевтични компании. Става дума най-вече за лекарства за сърдечно-съдови заболявания. От Лекарския съюз отхвърлиха обвиненията.
Вестник "Сега" публикува призив на НАП завършилите средно образование през пролетта сами да внесат здравни осигуровки за месеците, през които не работят и не учат. Студентите в чужбина пък трябва да предоставят в НАП в края на всеки семестър удостоверение за студентския си статус. Данъчната агенция подчертава, че това е важно, за да не се прекъсват здравноосигурителните права.
"Износът намалява, но без опасност за икономиката", съобщава "Капитал дейли". Отчет за първата половина на 2016-а показва, че основният двигател на стопанството ни, износът, на практика го няма. Спадът на износа е заради по-ниските цени на горивата и металите, но пък е ускорен износът на готови продукти към Евросъюза, допълва изданието.
"Има остър дефицит на знаещи, можещи и грамотни хора", обобщава евродепутатът Илияна Йотова, в интервю за "Труд". По повод предстоящите избори за президент и вицепрезидент, тя добавя, че само интелигентни и красиви няма да са достатъчни, защото ще са нужни хора, които ще трябва да решават изключително важни въпроси за страната ни в контекста на бъдещето на Европейския съюз.
"Президент не е възнаграждение", е озаглавен коментар за вестник "Дума" на историка проф. Андрей Пантев, в който той заявява: "Не само в нашия миниатюрен български кът, но и в световен мащаб има глад за личности"
В Съединените щати и в Западна Европа използването на дронове е забранено, потвърждава в интервю за "Телеграф" създателят на асоциация "Безпилотни летателни апарати" Йордан Георгиев. Той припомня, че дроновете са плод на военната технология и са стоки с двойно предназначение. България все още не е приела правила за регулация на търговията и използването на тази техника, чийто брой у нас расте лавинообразно и е достигнал десетки хиляди, казва Георгиев.
Председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев предупреждава в интервю за "24 часа" за фалшив оцет по магазините. Този оцет е опасен, защото се произвежда от петролни продукти и се продава като кисела подправка или подкислител.
Обща водеща тема във всекидневниците е смъртта на обичания актьор Никола Анастасов. "Публиката прекъсваше с овации спектаклите, щом той се появеше на сцената", пише "Монитор". "Кольо Анастасов отлетя с крилете на Икар" е заглавието на вестник "Земя". 
"24 часа" предлага интервю с принца на Монако Албер Втори, който казва "С удоволствие бих се върнал в България".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!