Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За полезността и рисковете на домашно приготвените консерви

Направи си сам стандарт

7
Снимка: Ваня Минева


Темата в рубриката "Общество" днес е за полезността и рисковете на домашно приготвените консерви. Влизам в нея ето така- поетично, с помощта на стих от нашия земляк Георги Атанасов.

Дървото, което миналата есен посадих, 
закуси на разсъмване със две дъждовни капки.
Едната на устните му до изгрева остана.
Усмихна се разрошена и си отиде.
А другата остана да му гали дълго корена
в очакване на първата зелена ябълка.

Защо започвам с поезия прозаичната тема за зимнината? Ами може би защото ми се иска да вярвам, че силата на връзката ни със земята е онази добра магия, която ни помага да не се чувстваме чак толкова скверно бедни, а да си казваме:

"Това е традиция- да изработим с ръцете си част от храната, която в наближаващите зимни вечери ще слагаме на семейната трапеза..." И за да съм сигурна, че не съм в грешка, отидох с диктофон и фотоапарат на Видинския пазар.

"Правя си зимнина, да. Правя всичко, което едно семейство може да сложи на масата- от доматите за готвене, до сладката, компотите, киселото зеле, консерви месо, консерви риба, консерви гъби... Всичко. Като ви казвам всичко, значи всичко. Каквото искате. Можем да изкараме криза", казва ми млада жена.

"Слагаме във фризера моркови, магданоз, копър, зелен боб, грах- на пакетчета, колкото за по едно готвене", обяснява ми мъж на средна възраст.

"Затварям домати в буркани, печени чушки също. Да, и плодове също. Правя компоти- праскови, кайсии, сливи- наше производство, от двора ни на село. Така съм сигурна, че плодовете и зеленчуците не са пръскани с пестициди и други такива препарати", гласи друг отговор.

Домашен компот, Снимка: Ваня Минева"Всичко си приготвям у дома. Всеки продукт си има начин на обработка. Четеш, питаш, пробваш. Ако не си го правил никога, първия път може и да сгрешиш, на другата година ще се научиш и ще го правиш както трябва", съветва ме продавачка, която предлага на зеленчуковия пазар стоки свое производство.

"Слагам от всичко по малко- ягоди, малини, праскови, зелен боб, грах, подправки. Тази година дъждовете съсипаха градините и доматите си останаха скъпички, та затова по-отрано почнах да правя и домати. Днес една доза, след седмица- друга. Но това не означава, че зимата нищо не пазарувам. Не можеш всичко да затвориш в буркани. Така че зимнината е и на портмоне", усмихва ми се пенсионерка, която с удоволствие споделя своята рецепта "микс за супи".

"Правя в консерви всичко, което моите деца харесват- лютеничка, сладка, компоти, кисели краставички. Зимнината си правя по мои рецепти, не искам и не вземам нито акъл, нито рецепти от никого. Рецептите ми са от години. Не ги променям. Не ползвам полуфабрикати, салци, разни там пюрета, които се предлагат по магазините за консервиране. Не съм привърженик на експериментите- арония, годжи бери... Не. Праскови, сливи, череши- това да", категорична е жена, която явно се грижи за голямо семейство.

Плодове, Снимка: Ваня МиневаИ защото се отвори приказка за плодове с костилки, решавам да потърся по телефона Димитър Петков, управител на фирма в Монтана, която е част от италианския холдинг РИГОНИ ДИ АЗИАГО за България- лидер в производството и търговията с био конфитюри, за да поговорим за опасностите, които крият консервираните костилкови плодове. От дете съм чувала, че домашните компоти от плодове с костилка не трябва да се ползват, ако е минала година от затварянето им. Част от моите случайни събеседници също се презастраховат: "Изхвърляме ги такива компоти. Отиват за варене на ракия", ми казват те.

"За нас това не е проблем. Според стандартите, които ние спазваме, нищо не се консервира с костилки. А и по принцип проблемът с консервирането не е в костилките. Зная, че ще кажете, че много хора в България не могат да си позволят да купуват екопродукти, защото все още това са скъпи за тях стоки. Но особено когато твърдят, че приготвят домашни консерви, защото за децата те са по-вкусни и по-здравословни, е хубаво да си напомним: първо когато консервират продукти, които купуват от пазара, няма как да са сигурни, че не са обработвани с конвенционални химически препарати. Нашата фирма изкупува само биопродукти със сертификат за произход и качество, и въпреки това се случва при задължителните лабораторни проверки да се установи, че някои от тези продукти не са чисти- примерно откриваме следи от ползвани преди месеци конвенционални препарати за растителна защита. А как такава проверка да направите в домашни условия?! И друг пример: в нашите продукти за подсладител се използва само обезцветен и обезмирисен ябълков концентрат. А при продуктите, които се приготвят при домашни условия, най-често се ползва обикновена захар. Това е достатъчно продуктът вече да не е екологичен... При нас контролът е направо жесток и по отношение на чистотата. Това не може да бъде постигнато по никакъв начин в домашни условия. Отделно са контролиращите органи, сертифициращите органи... При нас, освен европейския сертификат за биопродукти, имаме и еврейски сертификат- "кошер", а преди няколко дни имахме посещение от специалисти по сертифициране от Китай, защото има интерес и на този пазар към нашите продукти", обясни Димитър Петков.

Не в бурканите, а в пръстта на двора или градинката да отиват костилките, така ползите при всички случаи ще са повече от една. Най-сигурно е, когато преди консервирането костилките са отстранени. Такива са и стандартите при промишленото производство. Затова, ако приготвяте при домашни условия плодове с костилкови, въпреки че е пипкаво и досадно да ги махате от череши, вишни и сливи, направете го. Е, да, много по-лесно и по-удобно би било да си ги напазаруваме... Щеше да е хубаво, но за жалост сме далече от това време... И докато стандартите в заплащането на труда на българите драстично изостават от тези на водещите европейски държави, домашните консерви ще си останат традиционно важна част от подготовката на много семейства за зимния период. Интересни идеи и лесни за изпълнение рецепти ще намерите, ако прослушате звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59