Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Наблюдава се нарастване на желаещите да станат студенти във Великобритания и други западноевропейски страни заради добрите условия, които се предоставят там, съобщава "Стандарт". Председателят на Съвета на ректорите проф. д-р инж. Любен Тотев подчертава, че голяма част от заминалите не се връщат, защото не намират подходяща работа у нас. От 10 до 15 на сто от зрелостниците предпочитат чужбина, което между 5500 и 6 хиляди души.

Според водещото заглавие на вестник "Сега", цифрите са дори по-високи – "17% от българските зрелостници заминават да учат в чужбина". През 2015 г. страната са напуснали над осем хиляди младежи, най-вече ученици от езикови и природо-математически гимназии. Вестник "Сега" коментира, че българите по света искат родината да не им е мащеха. Сънародниците ни чакат от външно министерство адекватна система за дистанционно издаване на лични документи, шофьорски книжки и т.н. Преди дни Асоциацията на българите в Крит изпрати писмо до премиера Борисов с подобни искания.

"Джебчии вилнеят по плажа в Несебър и Слънчев бряг", предупреждава "Труд". Полицията мълчи, потърпевши се питат сами ли трябва да се грижат за сигурността си, пише още вестникът и разказва за проблеми с кражбите и на много други места в страната и недоволството на хората от безсилието на полицията.

В днешния брой на "Труд" доктор Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" заявява: "Рушат се болници, които крепяха здравеопазването ни". "В някои болнични стаи пада мазилката на тавана. Освен "Пирогов", от ремонт се нуждаят големите окръжни и градски болници, както и бившата Медицинска академия", казва д-р Атанасов.

"Телеграф" алармира за опасностите на сегашните промоции на бързите кредити. Рекламата, че се дават без лихва, важат само за първия заем. И още един капан – ако клиентът не посочи гарант, най-често самата фирма, даваща парите, става гарант. Така получилият хиляда лева трябва да плати 700 лева такса.

Социологът Кънчо Стойчев коментира в интервю за "24 часа": "Тече Трета световна война за регионално надмощие". Според Стойчев България не решава проблема с бежанците, а го замита.

"Отпускат на общините, в които има минерални води, безлихвени заеми за развитие на балнео и СПА". Това е казала за "Стандарт" Ивелина Василева, министър на околната среда и водите. Ековедомството ще дава безвъзмездно половината от необходимите пари и ще поеме половината от лихвите за останалите 50 на сто, пояснява тя.

Вестник "Земя" пък пише подробности за новите европрограми за селата.

"Монитор" информира, че с обществена поръчка се търсят 60 лимузини за нуждите на председателството ни на Евросъюза.

Според "Капитал дейли" стрес тестовете на банките са показали, че у нас банките работят на две скорости.  Освен това става ясно, че по-уязвими са родните ни банки.

Емил Хърсев уверява в интервю за "24 часа": "Кредитирането се отпушва след стрес тестовете".

"Не правя компромиси с качеството на ремонтите", заявява за "Монитор" кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя казва, че общината работи за още нови автобуси и ще строи още 12 км метролинии.

"Дума" пише за поредния успех на наш филм на международен фестивал. В швейцарския град Локарно получихме наградата "Златен леопард" за "Безбог" на Ралица Петрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!