Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога се образува досъдебно производство след катастрофа?

Мястото на инцидента
Снимка: Радио ВИДИН

Кога се образува досъдебно производство при катастрофа и какви проблеми имат пострадалите, когато няма образувано такова? В "Посоките на делника" ви срещнахме с блъсната на пешеходна пътека жена, по чийто случай няма досъдебно производство. Потърсихме мнението на прокуратурата, на адвокат и съветите на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

В края на месец юли, на пешеходна пътека на бул. "Панония" във Видин е блъсната Нели Цветанова. Жената, за щастие, е жива, отървала се е без счупвания, изписана е след няколко дни болничен престой. И когато започва да се интересува какво се е случило с водача на автомобила, който я е блъснал, разбира, че не е образувано досъдебно производство. Семейството й е притеснено, защото това води до други проблеми.

"На 25 юли, към 9.40 часа сутринта, решавам да премина кръстовището на "Панония", булеварда и минавам едното платно, и спирам да изчакам на т.нар. островче преминаващите коли, за да премина другата част от платното. Пикапче, като т.нар. баничарки, намалява скоростта си и спира, и след нея още 2-3 коли спират, и аз тогава тръгвам да премина на пешеходната пътека. Отминавам това пикапче и поглеждам отдясно на него все пак да не би да идва и някоя друга кола. В това време виждам как от кръстовището на "Лидъл" със силна скорост се задава друга бяла кола и не намалява скоростта си. Последното, което си помислих е: "Блъсна ме". Когато дойдох в съзнание, лежах по очи и чувах хората около мен", разказва за злополучния инцидент пострадалата жена.

Личен архивСпомня си, че хората, струпали се около нея, са звънели да дойде полиция и линейка, съобщили какво се е случило и че са видели номера на колата, а извършителят избягал. Нели Цветанова е откарана в болницата. Взета й е кръвна проба за алкохол.

"В "Бърза помощ" е единственият човек, на когото аз казах какво се е случило. От лекарите някой ме попита какво точно е станало и аз му обясних, защото докато ме закарат до там, вече си спомних какво точно е станало. Но от полицията никой така и не ме пита."

По случая няма образувано досъдебно производство:

"Като няма, ние не можеме да направиме нищо- нито в съда можем да го съдим. От КАТ ни казаха, че ни се полага някаква застраховка като обезщетение от "гражданската отговорност" на нарушителя. Също не можем да я ползваме, защото няма досъдебно производство", обясни какъв е проблемът Нели Цветанова.

Личен архив"Казаха, че му е отнета книжката и е санкциониран - глобен е по Закона за пътищата... Шофьорът е на море и си живее живота. Изпратил е във Фейсбук снимки и не знам каква съвест, как спят тия хора. Аз куче да сгазя, ще ида да видя живо ли е. А той минал през нея, избегал и въобще не се интересува", допълни картината съпругът Румен Цветанов.

Потърпевшата подава жалба в прокуратурата и описва подробно случая.

"В Районна прокуратура е получена жалба от пострадалата г-жа Цветанова срещу бездействие от страна на органите на полицията във връзка със станалия с нея на 25 юли пътен инцидент. От страна на Районна прокуратура е разпоредена проверка, както по отношение на причините за бездействието на полицейските органи, така и с оглед пълно изясняване на фактическата обстановка. Т.е., ако в рамките на проверката се установи, че действително има извършено престъпление в резултат на пътно- транспортно произшествие /ПТП/, в смисъл причинена телесна повреда- средна или тежка, няма пречка Районна прокуратура /РП/ да образува досъдебно производство и да бъде проведено такова. При нас в прокуратурата няма информация дали дежурната следствено- оперативна група е била уведомена изобщо за такова пътно- транспортно произшествие", заяви прокурор Владислав Влашев.

Проверката на прокуратурата е със срок 1 месец.

"Първото, което трябва да направи, е да намери имената на човека, който е причинил ПТП и ще провери дали срещу него има образувано досъдебно производство в Районна прокуратура и ако има досъдебно производство, то си следва своя естествен ход. Ако има досъдебно производство, тя ще бъде призована като свидетел по това дело. Ако няма досъдебно производство, ще се обърне с тъжба до районния прокурор, с което ще го сезира", каза адвокат Цецо Иванов.

СнимкаЮристът казва, че пострадалата може да води гражданско дело, но то е свързано с разходи и е по- логично да изчака да види как ще завърши производството по наказателното дело. Пред застрахователя трябва да доказва ПТП- че е пострадала от удар с автомобил и че той е застрахован. Застрахователят ще иска доказателства, че има ПТП- това е наказателното постановление, което се издава от полицията въз основа на акта или присъда.

Прокуратурата преследва всички престъпления от общ характер, извършени на територията на България- ако на пострадалия при пътното произшествие му е причинена средна или тежка телесна повреда, то това е престъпление съгласно Наказателния кодекс и прокуратурата ще го преследва, уточни адвокат Цецо Иванов.

Златина Стоянова е от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Отговаря за региона на Видин. Разказахме й какъв е казусът и попитахме как се процедира в такива случаи, когато няма образувано досъдебно производство:

"В случай, че нанесената й повреда се квалифицира като средна телесна, това се счита за престъпление и ако на място не е дошъл екип на Пътна полиция, за да състави констативен протокол, съответно после да се образува преписка в РП и да тръгне досъдебно производство, пострадалото лице с медицински документи, които доказват, че има средна телесна повреда, може да пусне сигнал до прокуратурата за образуване на такова досъдебно производство, в случая разследване, за да се съставят всички протоколи, експертизи и т.н. и вече разследващият полицай да си състави мнение какво е престъплението, чия е вината, какви травми са нанесени точно. Така че може и по сигнал на пострадалото лице да бъде образувано такова", каза Златина Стоянова.

СнимкаПри лека телесна повреда се води административно производство, може и по тъжба на пострадалия.

Дори и да не е запазено местопроизшествието, протокол за оглед може да бъде съставен и по- късно. Съответно, ако тръгне досъдебното производство, важно е да се направи автотехническа експертиза като се задържи автомобилът, който е нанесъл вредите, разпитат се свидетели.

"Досъдебното производство трае минимум 2 месеца. Даже в повечето случаи е повече. Имаме такива сигнали. Към нас се обръщат хора за помощ, защото не знаят какво да предприемат. Много често се случва, когато някой пострада на пътя, към момента да няма никакви оплаквания, като  впоследствие става ясно, че има някаква друга травма, която се нуждае от съответната медицинска намеса. Така че много често впоследствие се разбира, че или на пешеходец, или на пътник, или друг участник в движението му е нанесена средна телесна повреда. Съдействали сме на хората да си подадат сигнали до съответната прокуратура за образуване на досъдебно производство и до момента, когато има данни за образуването на такова, никоя прокуратура не е отказала да свърши работа, след като има доказателства за това, че лицето е пострадало от престъпление", допълни Златина Стоянова от Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

СнимкаСлушатели на Радио ВИДИН, изпадали в подобни ситуации, коментираха темата на ефирните ни телефони 094/69 17 17 и 094/69 17 18:

"В Монтана пред блока ме блъсна бял москвич... 1994-а, лятото. В кръста ме бутна колата и ме спаси комшийката, Пепа се казва. Лека е моята телесна повреда... Аз живея в комплекс "Стамболийски" и при всяко излизане в града, налага се да пресичам там. При пресичането заставам и се оглеждам и първият шофьор, който идва отляво да се включва в кръговото движение спира, но другият след него бясно лети, без да се съобрази и не спират. Аз му махам с ръка да спре, че носи отговорност за това, че не спазва правилника и не дава предимството на пешеходната пътека на хората. Отгоре на това получавам ругатни. Винаги съм притеснена от вторите, първият се е съобразил, видял и спрял, но другият... Моля, обърнете внимание! Нека да се има предвид и да се предупредят шофьорите да бъдат много внимателни. Хората не пресичат булеварда на други места, освен на пешеходната пътека, където има и кръгово движение... Пътувах с петицата за студентския град и в "Дървеница" на червено мина един, и нашият шофьор удари рязко, пред мене нямаше никой и аз с главата- в краката на шофьора. Студенти, прекрасни млади хора, откараха ме в "Пирогов". Щеше да дойде следовател, никой не дойде. И след време аз на периоди припадам. Дъщеря ми взе мерки и се оказа, че на мозъчната кора имам хлътване. На периоди припадам, повече от 50 метра не ходя. Най- хубаво е при такъв случай да се викне следовател и да се направи протокол..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00