Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на сирийската общност осъдиха отразяването на проблема с мигрантите у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на сирийската общност в България осъдиха манипулативното, по думите им, отразяване на проблема с мигрантите у нас. Повод за реакцията им е медийна публикация, в която 16-годишна сирийка Амина твърди, че мюсюлманите мразят християните и при възможност, биха ги убили. 

Акран Наюф от Асоциация на свободна Сирия посочи, че бежанците не са заплаха за сигурността на страната ни:

Дори и сред тях да има хора, свързани с "Ислямска държава", то службите за сигурност трябва активно да работят и да бъдат открити и неутрализирани такива хора. Относно реакциите на събиращите се около джамията и подмятанията им на арабски, полицията и службите за сигурност могат да го разберат и вземат мерки, като използват преводачи.

Наюф, който благодари на българите за гостоприемството им, изрази съмнение, че интервюто с 16-годишната Амина, в което тя коментира отношението на бежанците към християните, е проведено наистина, както и че Амина е сирийка. Настоя да бъде потърсена отговорност от компетентните органи на лицата, дали и публикували интервюто, а след това да бъде сезирана прокуратурата.

От сирийската общност добавиха, че осъждат словото на омразата към бежанците, което наблюдават в малко, по думите им, медии. Според тях бежанската тема се използва за политически цели във връзка с предстоящите президентски избори наесен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!