Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на "Мини Марица-изток" не очаква срив в производството на въглища

Снимка: БГНЕС
Единственото държавно въгледобивно дружество "Мини Марица-изток" вече излезе на енергийната борса и купува по 35 мегаватчаса електроенергия на цена от 44 лева, с 33 лева по-евтино, отколкото на регулирания пазар. Това количество се използва през нощта, когато натоварването е по-голямо, заяви на пресконференция инженер Андон Андонов – изпълнителен директор на "Мини Марица-изток". Той е убеден, че постепенно количеството електроенергия, което ще купуват от свободния пазар, ще се увеличава.

Дружеството постепенно излиза от кризата, в която беше до март тази година. От продажбата на 15 милиона тона въглища от началото на годината мините са получили 283 милиона лева. Но имат и големи вземания, посочи инженер Андонов:

Към днешна дата те са 132 милиона лева, от които 97 милиона лева са просрочените задължения.

От своя страна дружеството има 64 милиона лева задължения към доставчици, банки и към БЕХ. Сега то продава въглищата под тяхната себестойност и на всеки тон губи по 2 лева и 60 стотинки. Въпреки това цената им не беше повишена и продължава да е 77 лева за тон условно гориво.

Андон Андонов уверява, че през есенно-зимния период няма да има проблеми с доставката на въглища към централите. Изграден е нов рудник "Юг", а между рудниците "Трояново" 1 и "Трояново" 3 работи нова лентова система. Дружеството е получило и лиценз за жп превозвач. Заради липса на квалифицирани кадри ръководството на мините е направило постъпки пред Минно-геоложкия университет за създаването на филиал в Раднево, в който предлагат да се обучават кадри по 2 специалности – "въгледобивна технология" и "минна електромеханика".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!