Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото нощно метро в Лондон стартира тази вечер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото нощно метро в Лондон стартира тази вечер в полунощ, три години след оповестяването на плановете. Кметът на британската столица Садик Кан ще бъде един от първите пътници.

Влаковете ще се движат в петък и събота през нощта, като в началото това ще бъде само по две от линиите – "Виктория" и "Сентрал". Проектът трябваше да стартира през септември 2015 г., но поради серията от стачки по повод на заплащането се наложи отлагане с близо година. Лондонските транспортни власти съобщиха, че има изключително голяма нужда от нощно метро, тъй като през уикендите броят на пътниците се е увеличил със 70 процента от 2000 г. насам. Очаква се постъпленията от новата транспортна услуга да бъдат от порядъка на 6,4 милиарда паунда до 2030 г., като бъдат разкрити и 500 000 нови работни места.

Кметът на Лондон ще бъде един от първите пътници по линия "Виктория". Той сподели пред медиите, че е истински развълнуван.

Много хора се нуждаят от транспорт късно през нощта, като лекари, медицински сестри, портиери, охранители, но това е добре новина и за бурния нощен живот в града, изтъкна кметът на британската столица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

лондон метро

Метрото в Лондон става денонощно

Лондонското метро за първи път премина на денонощен режим на работа. Засега това ще бъде само два дни в седмицата - петък и събота, и само по две линии – "Виктория лайн" и "Сентръл лайн". От есента на денонощен режим ще преминат още три линии:..

публикувано на 19.08.16 в 08:39

Понижение на жилищните цени в Лондон само месец след Brexit

Активността на жилищния пазар във Великобритания намаля само месец след вота на британците за напускане на Европейския съюз, като растежът на цените на жилища и сключените сделки достигнаха най-ниски нива от години насам, показват резултати от..

публикувано на 11.08.16 в 11:15

Данните за качеството на въздуха в Лондон скоро ще излизат и на табла до автобусните спирки

Данните за качеството на въздуха в Лондон скоро ще бъдат достъпни за гражданите и на специални табла на автобусните спирки. Такава мярка ще се предприеме още и на гарите в метрото, и по пътищата към Лондон, където също по електронен път ще се..

публикувано на 08.08.16 в 07:36

Спад от 43% при продажбите на луксозни жилища в Лондон

Оказва се, че луксозните имоти в Лондон се продават по-трудно, след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз. Броя на продадените луксозни имоти в столицата на Англия се понижил  с 43% от деня на референдума, спрямо същия..

публикувано на 15.07.16 в 16:30