Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли шанс Видин да получи статут на стара столица?!

9
Снимка: Радио Видин
Видин иска статут на стара столица. Има ли, обаче, шанс да го получи и каква ще е ползата за града? Гледната точка е на видинчани, местни граждански движения и общински съветници.


Преди няколко години имаше идея да се създаде закон, регулиращ специален статут на старите български столици. Последва затишие!

Сега отново се заговори по този въпрос. Даже се очаква след началото на септемврийската сесия на парламента, законопроектът за историческите столици да бъде входиран в деловодството на Народното събрание. Което означава, че ако бъде приет, за тези стари столици ще трябва да се полагат специални грижи както от страна на държавата, така и от местната власт. Споменават се, обаче, само три стари столици- Велико Търново, Плиска и Преслав.

Видин го няма никъде, през последните години е неглижиран като стара столица!

"Ние, от няколко граждански движения във Видин, водим нашата битка за настоящето и бъдещето на старопрестолния ни град. От 2014 година до сега сме изпращали няколко писма до Министерство на културата, Видин да получи статут на стара столица. Последното писмо го изпратихме на 1 юни 2016 година чрез областния управител на Видин. И месец по-късно- на 14 юли 2016 година, получихме отговор, отново чрез областния управител. (б.а.- Писмото на местните граждански движения, изпратено чрез областния управител на Видин и отговорът на Министерство на културата вижте в галерията под текста.) Имаме информация, че други области, в лицето на своите народни представители, са предприели действия по темата. Остава да подсетим нашите народни представители, че трябва да представляват интересите на Видин и областта. Нашата основна цел е да привлечем вниманието към Видин и да получим подкрепа. За съжаление, институциите се представляват от хора, които уж много ни разбират, съчувстват и са готови да съдействат, а защо ли ме връщат към нещо, което прочетох наскоро и то е огледално отражение на ситуацията дотук: "Тъжният разказ на бедняка за злочестията му прави на милионера дълбоко впечатление. Той звъни на слугата и, триейки сълзи, казва с печален глас: - Иване, изхвърли този бедняк. Той ми къса сърцето." И да си припомним думите на Солженицин: "Не трябва да съучастваме на пълзящото мълчание", коментира в студиото на Радио ВИДИН Красимир Михайлов, координатор на местното гражданско движение ДНЕС.

Преди години имаше петиция на жители на Видин за създаване на такъв закон- за старите столици, след това и внесена в Общинския съвет подписка в подкрепа на идеята. По този повод пряко по телефона в "Посоките на делника" пожела да се включи общинският съветник Росен Живков, за да ни съобщи, че той е един от вносителите на това намерение:

"Съвместно с колегите от другите стари столици- Преслав, Плиска и Велико Търново имахме среща през 2012 година. Има решение на Общинския съвет и изпратихме едно писмо с нашите намерения до Министерство на културата. От там ни отговориха съвсем арогантно и нецелесъобразно да подготвят Общинските съвети проект за закон и да им го изпратиме.  Това, обаче, е по възможностите само на депутатите или на министерствата. И всичко приключи. Пропускът не знам къде е. Грешката не е в нашия телевизор. Ако трябва, пак ще изпратим документите. Между първо и второ четене могат да се направят корекции и да се актуализира."

Да не забравяме, че Видин е столица на България през 14-и век- Видинското царство при цар Иван Срацимир.

И видинчани казват в анкетата, която направи Пламен Коцев, че:

"Градът ни заслужава да получи статут на стара столица."

Да помним и това, че Видин е имал значимо място в нашата история.  

А специалният статут ще увеличи възможностите да се кандидатства по програми за съхраняване на старините.

Целия разговор по темата чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25
село Тополовец, Кулско

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула.  То  се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале" . Разположена е на..

публикувано на 31.07.20 в 12:30

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това..

публикувано на 30.07.20 в 15:23

Млади журналисти: Вярваме, че ако не можеш да прочетеш книгата, която искаш, я написваш

Какво се е счупило , кога , къде и защо се е счупило? Този въпрос задават създателите на " Слово 111 " - студентски проект, рожба на извънредното положение, представляващ независима медия , без цензура и пристрастия. Зад всяко велико дело стои младежка непоклатима и критична мисъл, вярват младите журналисти , стремящи се да..

обновено на 29.07.20 в 11:21

Отлагат събора "Войводска вечер"

За по-късна дата се отлага традиционният събор "Войводска вечер".  Съборът трябваше да се проведе на  1 август 2020 г., но  усложнената епидемична обстановка налага преместването за по-късна дата, уведомяват от  ВМРО- Враца. Новата дата е 29 август 2020г./събота/ от 17.00ч. в близост до местността "Войводин дол" при моста за с...

публикувано на 29.07.20 в 11:20