Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама посети засегнатия от мащабните наводнения щат Луизиана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Барак Обама посети засегнат от мащабните наводнения в щата Луизиана район, за да се запознае на място с щетите и да разговаря с пострадали от най-голямото природно бедствие в щата. 

Визитата се случи на фона на недоволство на някои от това, че медиите не са обърнали достатъчно внимание на трагедията. 

Наводненията отнеха живота на 13 и принудиха хиляди да напуснат домовете си. АП посочва, че обикаляйки от врата на врата, президентът Обама е показал съпричастност към гражданите.

Искам хората в Луизиана да са наясно, че те не са сами – дори след като телевизионните камери не са тук, цялата страна ще продължи да оказва подкрепа и да ви помага. Ще помагаме, докато хората се върнат по домовете и животът им се възстанови,
подчерта американският президент.

"Вашингтон пост" информира, че до момента повече от 100 000 в Луизиана са кандидатствали за федерална помощ, като междувременно властите са отделили 127 милиона долара, които са предназначени за временно настаняване, ремонти на засегнатите домове и изплащане на застраховки.

Барак Обама беше критикуван от кандидата на републиканците за негов наследник
Доналд Тръмп, както и от местен вестник, за това, че не е прекратил ваканцията си, за да посети мястото по-рано, но в Батън Руж той даде да се разбере, че не се тревожи от политическите тълкувания на визитата му и фокусът е подобряване скоростта и помощта от правителството.

Преди да си тръгне от Батън Руж, Обама се е срещнал със семейството на фатално простреляния от полицай афроамериканец
Алтън Стърлинг, чиято смърт възроди дебата за използването на оръжие срещу чернокожите от полицията. Държавният глава е разговарял и със семейства на загинали офицери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!