Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стралджа се изгражда система за отопление на училища с термална вода

Снимка: Любо Андреев

В  Стралджа се изгражда система за отопление на училища и детски градини с термална вода от местен извор. Финансирането е по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия”. 

Изграждането на системата започна през юни и се очаква проекта да приключи до края  на  годината. Така ще бъде оползотворена горещата изворна вода, която от години изтича неизползвана. Ще се намалят и сметките за отопление, а също така и значително ще намалеят и вредните емисии във въздуха през отоплителният сезон, разясни кметът на община Стралджа Атанас Киров.
В момента ние се отопляваме на гориво, течно гориво, нафта, мием сажди. Най-важното, което е, че ще използваме силата на природата. Това е нещо, от което се нуждаят  много хора - топлина, с много малки разходи. Струва ми се, че повече от 70-80 процента ще икономисаме.
Общата стойност на първия етап на проекта е 772 хиляди лева и по него се предвижда изграждане на помпена станция, довеждащ водопровод до котелните на училищата и детските градини. Дебитът, който ще се използва е 6,5 литра при 78 градуса на водата. Вторият етап ще струва около 400 хиляди лева. Със затварянето на цикъла, на практика в Стралджа няма да има обществена сграда без централно и екологично отопление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!