Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват над 300 производители и търговци на електрически бойлери в страната

В следващите три дни от Агенцията за метрологичен и технически надзор и  Комисията за защита на потребителите ще проверят над 300 производители  и търговци на електрически бойлери в страната. Причината за проверките за необходимата документация към уредите са зачестилите битови инциденти.

Най-честата причина за инцидентите с бойлери е, че монтирането се извършва от некомпетентни лица с цел да се спестят между 60 и 90 лева за монтаж.
Всеки си купува бойлер и вика един обикновен майстор, който да му го монтира и вследствие, ако се случи някакъв инцидент, никой не поема отговорност, .обясни Мирослав Йотов от агенцията по метеорологичен и технически надзор. 
Най-честите инциденти с подобри уреди се дължат на запушване на така наречения предпазен клапан.
Този клапан трябва да се продухва ежемесечно. Това може да го прави всеки един в къщи.
Оторизираните сервизи трябва да показват на потребителите как да работят безопасно с този вентил, а и гаранцията на уреда важи само, ако той е монтиран от такива сервизи, каза още Йотов.

Мариета Мухтарова от Агенцията за метрологичен и технически надзор даде още съвети за потребителите:
При възникване на какъвто и да е технически проблем, уреда да се изключва от електрическата мрежа и задължително да се използват услугите на оторизиран сервиз. Изключително важно е самите потребители да търсят, при който и да е продукт инструкцията за употреба, експлоатация и монтаж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!