Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

650 деца от сиропиталищата трябва да бъдат изведени от домовете до края на годината

Снимка: Кети Тренчева

До края на годината 650 деца от сиропиталищата трябва да бъдат изведени от домовете и да получат качествена грижа в приемни семейства или социални заведения, каза на брифинг в Благоевград министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Преди да посети социалния патронаж в областния център, тя се срещна с деца от домовете, които са на лятна ваканция в Сандански.

Комплексната грижа за уязвимите хора е основната цел, която искаме да постигнем в социалната политика, каза министър Русинова . Това е заложено в новия закон:

Целта на този закон е вече създадената мрежа от много доставчици на социални услуги да предоставя по-качествени и по-ефективни услуги, както и да има по-широка конкуренция между всички доставчици. Това ще доведе и до по-ефективно изразходване на публичните средства.

За развитие на качествени социални услуги България може да разчита на 230 милиона евро по оперативните програми „ Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“, каза социалният министър:

В момента работим активно заедно със Сдружението на общините, за да определим какво ще е финансирането към всяка една община и се надявам през следващата година да започне изпълнението на част от проектите.

По повод сериозните критики към програмите, осигуряващи лични асистенти на хора с увреждания и сериозния конфликт между нуждите и възможностите, особено в малките общини, социалният министър заяви:

Със Сдружението на общините работим по механизъм как можем да увеличим средствата и да добавим ресурс там, където има най-голяма нужда. Това може да стане най-рано в началото на следващата година, тъй като за момента е такъв цикълът на управление на европейските средства. Те са активни до края на 2017 година.

Заради  недостатъчните бройки за лични асистенти родители на деца с увреждания масово са назначени на договори за четиричасова грижа. Те настояват да има ефективен контрол върху общините, както и да не се прекъсва програмата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!