Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни ремонти готвят в Неговановци

Притеснителни за кмета са младежките сбирки, където се пуши трева

4
Снимка: радио Видин
Днес в рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме на село Неговановци, за да научим какво тревожи местните хора и какво решение намира кметът Виктор Флоров. Една от най-важните му задачи е да подобри състоянието на уличната мрежа. При липсата на средства за цялостен ремонт, той е решил да се ползва остатъкът, свален от пътя до Ружинци. С тази фракция ще бъдат насипани някои от кварталните улици, а за три от главните са обещани средства от община Ново село. Очаква се да бъдат ремонтирани до края на годината.

"За ремонта на ритуалната зала, която ползваме за тържества, ни отпуснаха 4 000 лева, и за ремонт на младежкия клуб в приземния етаж на кметството- още 4 000 лева. Нещата се променят, тъй като сградата ще влезе в общински трансграничен проект за ремонт. Тези пари ще бъдат пренасочени, евентуално, за оправяне на улиците. Това, което е свалено от пътя Дунав мост 2 до Ружинци, този пласт е на склад. Трябва да се договорим с Пътното управление да взема от тази фракция и да засипя една част от улиците, защото цената е добра"- обясни Виктор Флоров.

СнимкаКметът на Неговановци иска да обнови спортната площадка в училището. Подали проект към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, но не го одобрили. В очакване е да стартира ремонт на площада в центъра на селото за над половин милион лева. Средства очакват от трансграничната програма с Румъния. И още ремонти предстоят в Неговановци- ще обновят и сградата на кметството.

В селото не им достигат уличните лампи, нужни са още 16 на възловите места. Не липсват и кражбите, но за щастие не са масово явление. В охраната помага и кметът, който вечер обикаля със собствения си автомобил. Притеснителни за кмета са младежките сбирки, където нерядко се забавляват като пушат трева.

"Събират се в младежкия клуб, веселят се, тук-там и по някоя тревичка изпушат. Профилактично правим проверки и спираме тези прояви. Работим с предубеждение, понеже младото поколение е свикнало да пуши трева, което е болест за цялата страна, за цяла Европа, а не само за Неговановци. Лошото е, че тук при нас започват и да продават, прокрадват се и амфетамини. Борим се с това, държа връзка с полицията, профилактични акции се правят. Знаем кои са и какво пушат, трябва да държим нещата изкъсо"
- заканва се кметът.  

СнимкаИначе, встрани от проблемите, в сградата на кметство Неговановци стои гордо стената на родовата памет. Изобразява различните изяви на съставите към Народно читалище  "Светлина".

"Към читалището в момента има две групи- с 10 деца, наречена "Негованче" и сборна група "Влаинките". Името е избрано заради същността на нашия фолклор"
-  разказа библиотекарят Мариана Димитрова.

Целия репортаж за село Неговановци може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00