Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи почитат героите от Шипченската епопея

| обновено на 27.08.16 в 15:42
Снимка: БГНЕС

Хиляди българи се събраха на връх Шипка за националното честване на 139-та годишнина от Шипченската епопея. 

Сутринта бе отслужена панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от южната и от северната страна на Балкана потеглиха към легендарния връх. Проведоха се и традиционните състезания по ориентиране и скоростно изкачване на стъпалата до паметника на свободата на върха.

С много живи картини бяха пресъздадени моменти от лятото на 1877 година и отбраната на Шипченския проход. Историческата възстановка на боевете беше кулминацията на честването, което се провежда под почетния патронаж на президента Росен Плевнелиев. В пресъздаването на събитията участваха и 235 родолюбци от 24 регионални клуба на Националното дружество "Традиция". Неговият председател полковник Станчо Джумалиев за пореден път участва във възстановката: 

Играх ролята на генерал Столетов на върха за 16-ти пореден път. Всеки един участник отдава всички сили, за да може да представим тези герои, които са се били, за да я има България днес.

Пред Паметника на свободата бяха поднесени венци. Заупокойна молитва за загиналите отслужиха Габровски свещеници. Приветствено слово към гостите на тържествата поднесе началникът на отбраната генерал Константин Попов. В честването участваха народни представители, евродепутатът Андрей Новаков, посланикът на Беларус у нас Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Горошков, областни управители от цялата страна.

Открит урок, посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, фотографско ателие и занимания за децата включва още програмата, която продължава до 16 часа.

По повод честванията на годишнината от Шипченската епопея, движението по пътя Габрово-Шипка-Казанлък ще бъде ограничено от 10 до 22 часа. Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. За пътуващите от Северна към Южна България, от Русе и Велико Търново - през Дебелец-Прохода на Републиката-Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас. За пътуващите от Южна към Северна България, през Гурково- Прохода на Републиката-Дебелец за Велико Търново и Русе. Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през село Поповци и Донино, обходния път на град Трявна -село Белица - Вонеща вода - Прохода на Републиката и обратно. През прохода "Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в тържествата, както и организираният междуградски автомобилен транспорт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!