Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнената стихия в Сакар бушува над 30 часа

Трима души са задържани за причиняване на пожара

Снимка: БГНЕС

Повече от 30 часа продължава кризата с огъня в Сакар. Това е най-големият горски пожар от началото на годината, който изпепели близо 9 хиляди декара борови масиви.
Директорът на хасковската пожарна Николай Вълчев обясни:
Пожарът е тръгнал е от чистене на пасище, за кой ли път..Чистят пасища за субсидия, както знаете с машини, които предизвикватн пожар.

За предизвикване на пожара са задържани 51-годишен фермер от София, неговият син, който живее в Свиленград, и един работник. Въпреки забраната те са почиствали терена с трактор. Същите хора са причинили и големият пожар край Харманли, където преди дни бяха изпепелени 60 хиляди декара, потвърди областният управител на Хасково Станислав Дечев:
Към момента има трима арестувани. Разбирам, че става дума за един и същи човек, който запали пожара и в село Изворово.

Пожарът и тази нощ няма да бъде локализиран. Дежурни екипи ще пазят селата от огъня. Пламъците не са се прехвърлили на територията на Старозагорска област, заяви областният управител Георги Ранов. На място се намират екипи на "Пожарна безопасност" - Стара Загора, горски работници и тежки машини от Мини "Марица-изток":
Няма никакъв пожар на територията на област Стара Загора. Запален е насрещен пожар с една голяма машина "Комацу". От мини "Марица изток" са направили просека, след запаленото, в посока Главан, за да не се прехвърли огънят към нашата област. Има дежурни там от "Пожарна безопасност", от горското, от общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Критична остава ситуацията в Тополовградско заради бушуващия пожар

Критична остава ситуацията в община Тополовград след избухналия вчера голям горски пожар. Фронтът се развива в три посоки - към селата Българска поляна, Черепово и Главан. Обхваща около 10 хиляди декара площ, а труднодостъпният планински..

обновено на 31.08.16 в 12:10

Частично бедствено положение е обявено в община Тополовград

Община Тополовград обяви частично бедствено положение за района на село Българска поляна заради големия пожар в околностите на селото. 40 са жителите са евакуирани. Пожарът обхвана големи площи борова гора. Ситуацията в селото вече е под контрол..

обновено на 30.08.16 в 21:23