Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция потвърдиха решението си за нормализиране на двустранните отношения

| обновено на 04.09.16 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата на Г-20 в китайския град Ханчжоу започна с обща фотография, която даде основание за първите коментари в медиите кой държавен лидер до кого е застанал и какви са отношенията между съоветните държави. Руските електронни медии отбелязват, че президентът на страната им Владимир Путин е стоял по близо до центъра, като от лявата му страната е бил френският му колега  Франсоа Оланд, а отдясно - президентът на Турция Реджеп Ердоган. Путин и Ердоган обсъждаха активно нещо по време на подготовката за общата фотография. Руският президент непосредствено преди общата фотография поговори и с френският президент Оланд. Преди това Путин разговаря също с германския канцлер Ангела Меркел и с домакина на форума - с китайския президент Си Дзинпин.

Все още не е ясно дали ще се проведе среща между президентите на Русия и САЩ по време на форума на Г 20.

Както предават руските медии, Владимир Путин разговоря с премиера на Великобритания Тереза Мей, пред която е заявил, че пред всички световни лидери днес стоят много отговорни и важни въпроси. Това беше първата среща между него и новия британски премиер Тереза Мей. В началото на август двамата проведоха първия си телефонен разговор, по време на който обсъдиха международната обстановка.

В навечерието на форума Владимир Путин разговоря с турския президент Реджеп Ердоган, с когото обсъдиха хода на размразяването на отношенията между Москва и Анкара. Борбата с тероризма се превърна във водеща тема между двамата.

Виждаме, че Турция преживява нелеки времена, бори се с тероризма и се сблъсква със сериозни терористични престъпления. С вас неведнъж сме изказвали позицията си по борбата с тероризма. Сигурен съм, че ще успеете напълно да нормализирате ситуацията в страната, каза Путин на срещата. 
Лидерите на Русия и Турция потвърдиха решението си отпреди месец за пълна нормализация на двустранните икономически отношения, които претърпяха сериозен удар заради свалянето на руски бомбардировач над турско-сирийската граница миналия ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!