Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей отхвърли точковата система за контрол на имиграцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей смята, че ограничаването на студентските визи е по-ефективна мярка от точковата система за намаляване на имиграцията. Това бе едно от ключовните обещания на водещите кампания за излизане от ЕС в референдума.

В изявление в Китай, където участва в срещата на Г-20, Мей изтъкна, че хората са подкрепили Брекзит, защото са искали контрол в някаква степен на имиграциията от страните от ЕС. Според нея обаче, точковата система, каквато съществува в Австралия, няма да позволи на правителството да контролира кой пристига на Острова откъдето и да било в Европа, при положение, че идващите покриват изискванията.

Бившият лидер на ЮКИП, Найджъл Фарадж, коментира, че повечето хора са гласували за Брекзит именно заради политиката на ограничаване на имиграцията, подкрепяна и от сегашния външен министър Борис Джонсън. Фарадж заяви, че е обезпокоен от решението на премиера да не използва точковата система. Очаква се в най-скоро време министърът за Брекзит, Дейвид Дейвис, да запознае депутатите с напредъка по пътя на напускане на ЕС, на фона на създалото се напрежение от липса на информация за конкретни стъпки. Камарата на общините междувременно ще обсъди внесената петиция за втори референдум, която събра над 4 милиона подписа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!