Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В края на лятото, миг преди зимата...

Или за готовността на центровете за временно настаняване да приютят през студената част от годината хората без дом

Дядо Боян
Снимка: Ваня Минева


Ранната есен носи ленивата тъга за застигащата ни поредна смяна на сезоните- смяна неизменна както в природата, така и в човешкия живот. Крачим към средата на септември. А когато в името на месеца отново се яви буквата "р", трябва да сме готови за зимата. По поляните цъфна жълтият минзухар, наричан в народните ни приказки "кърпи кожух". Нощите вече са хладни- въздухът е влажен, а температурите не по-високи от 10-12 градуса...

И така, в края на лятото, миг преди зимата, в рубриката "Общество" на "Посоките на делника" по Радио ВИДИН си говорим за готовността на центровете за временно настаняване да приютят през студената част от годината хората без дом. При какви условия може да се ползва тази социална услуга и за колко време? Има ли след бездомните стари хора и деца?

Сутрешен коментатор по темата е заместник кметът "Хуманитарни дейности" в Община Видин Венци Пасков. А влизаме в нея с историята на един възрастен човек- дядо Боян, която звучи като сюжет за филм, но фактите в която история за жалост са съвсем истински. Факти, които са урок за всеки, който високомерно мисли, че един път наредил живота си, всичко ще си остане така и никой и нищо няма да нарушат постигнатото благополучие.

"Бях женен. В Оряхово. Работих в Съюза- в Архангелск. Зет на къща отидох. Къщата беше плетница. През 1977 година имаше земетресение. Падна къщата. Зимам жената, отивам в банката и обяснявам, че имам рубли и искам да прехвърлим на нея тия пари, които изкарвам в Съюза- да може тя да тегли и да правят къща. Тук правят къща, аз в Съюза работя. Идвам си отпуск- жената си хванала приятел... Не можах да изтърпя. Подадох документи за развод. Разведохме се, ма къщата нейна- защото в двора на баща й построена. Една стаичка ми се падаше. Но не можах да остана там. Дойдох в Брегово. Ембаргото беше. Прекарвах бензин в Сърбия. Добри пари вадех. Една дъщеря имам. Завърши за акушерка. Решила да заминава за Италия и ме намери- да й дам пари да замине. Никога повече не ме потърси. Къде е сега, какво е, нищо не знам... Продадох колата, дадох й пари. Ожених се за една жена от Куделин- Лозана. Добре живяхме с нея. Но се разболя и почина. Децата й продадоха къщата и аз останах на улицата... Самичък..."

Такава бе житейската история на дядо Боян към есента на миналата година... Тогава той се справяше горе-долу сам с храненето и грижите за личния му тоалет, разпределяше малката си пенсия, имаше си своите човешки претенции и надежди към живота... Реших да ви я разкажа сега, защото точно за хора като него центровете за временно настаняване са началото на едно друго съществуване- когато вече не можеш сам и трябва да се примириш със съдбата си. Какво институциите могат да направят, питам моя събеседник днес- Венци Пасков.

"В областта има един Център за временно настаняване, той е в община Видин, с капацитет 10 места. Той беше във Видин, на адрес "Искър" №5, а от това лято е преместен в село Гомотарци, в сградния фонд на бившия Дом за деца с увреждания. По принцип настаняването става от Дирекцията "Социално подпомагане". Първата стъпка е да бъде направен медицински преглед на бездомния. Ако няма документи за самоличност- такива му се изваждат. Ако лицето няма никакви доходи, престоят му в Центъра за временно настаняване е за сметка на самия център. За лицата, които получават пенсия за старост или по инвалидност, месечната такса за престой е 50% от доходите им. Има случаи, в които настанените имат право да получават пенсия, но по някаква причина не са подали документи за това. Тогава социалните работници в Центъра им помагат да уредят това си право. Настаняването в Центъра е свободен тип услуга, за срок от три месеца, но ако за това време лицето не се е устроило, а метеорологичните условия са лоши, този срок може да бъде удължен. Ако се установи, че лицето е със сериозни заболявания, можем да го прекараме на ТЕЛК- да се категоризира и вече да се търси решение- съобразно заболяването, да бъде настанен в специализирана институция- центрове от семеен тип, домове за възрастни... Екипът на видинския Център за временно настаняване е в постоянна връзка със сродни институции- Кризисния център, центровете от семеен тип, домовете за деца, лишени от родителска грижа. Различен е подходът, когато се установи, че бездомният е с психични проблеми. В повечето случаи те са неосвидетелствани. Всеки случай се решава индивидуално. Почти винаги социалните работници са и консултанти на настанените в Центъра- те преценяват проблема, насочват, помагат", разясни Венци Пасков.

Примери от практиката си споделиха Анета Георгиева- социален работник в Центъра за временно настаняване във Видин и Роми Василева, управител направление Социални услуги и здравни дейности в Община Видин. Чуйте ги в прикачения звуков файл.
Вижте още

Извор махала- селото с най-много площади, но без вода

Площадите, които са най-много на глава от населението, са създадени в далечното минало, когато е започнало изграждането на селото, обясни интересния факт кметският наместник Станислав Стойков . Според разкази на местни жители, селото е основано от преселници от Велики извор в Сърбия. Първата къща в Извор махала е построена през 1829 година, а..

публикувано на 05.06.20 в 17:25

Да се предпазим при завръщане на работа

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. Какво е важно да знаят работниците и работодателите при постепенно ни връщане към работните ни места?  Да се работи..

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00