Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън се отказва от депутатското си място

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че ще се откаже от депутатското си място, което ще наложи извънредни избори в неговия избирателен район Уитни в Оксфордшър.
Дейвид Камерън, който подаде оставка като премиер след референдума за ЕС през юни обяви, че не иска да отклонява вниманието на новия министър-председател Тереза Мей. Камерън, който представлява Уитни от 2001 година насам, стана лидер на Консервативната партия през 2005 година и по-късно през 2010 премиер на страната.

В реч пред неговите избиратели той посочи, че е било чест да бъде представител на хората от Уитни, но че ще бъде трудно за него да остане в парламента без да се превърне в голяма пречка в работата на новото правителство. Той отрече решението му да има нещо общо с ходовете на правителството за нови гимназии, така наречените „граматични училища“ – политика, която той отхвърли, когато бе премиер. Дейвид Камерън допълни, че премиерът Тереза Мей е проявила пълно разбиране, когато я е информирал за неговото решение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!